Ook De Telegraaf schrijft over LOC-brief bezoek­regeling

Geplaatst op 9 april 2020

Op 9 april is in dagblad Telegraaf onderstaande artikel te lezen. De laatste update met achtergrondinformatie van LOC is hier te lezen.

NIJKERK – Theo Zaman is een gedecoreerde oorlogsheld. Hij kreeg voor getoonde moed in Nederlands-Indië het Bronzen Kruis. Maar door de coronacrisis moet zijn dochter Yvonne hulpeloos toekijken terwijl haar vaders conditie verslechtert. Tot haar grote frustratie mag ze niets doen om te helpen.

Oud-landmachtmilitair Zaman (93) verblijft in woonzorgcentrum de Pol in Nijkerk. Zoals alle verzorgingstehuizen is bezoek er sinds ruim twee weken verboden. Daardoor kan Yvonne al ruim een halve maand niet doen wat ze tot nu toe trouw deed: twee keer per dag bij haar vader op bezoek gaan. Ze ging steevast rond etenstijd.

„Want mijn vader heeft moeite met eten. Als hij niet wordt geholpen en niet rustig de tijd krijgt, gaat het mis”, vertelt zijn dochter. „Toen ik van het bezoekverbod hoorde, wist ik wat er zou gebeuren. Ze zetten het eten alleen voor hem op tafel. Afgelopen weken is hij anderhalve kilo kwijtgeraakt. Voor iemand die nog maar 51 kilo woog, is dat veel. Hij kreeg een longontsteking en maandag leek het helemaal mis te gaan. Ik kreeg te horen dat hij aan de beademing lag.”

Besmettingsgevaar

Gelukkig voor Yvonne Zaman knapte haar vader dinsdag weer een beetje op. Maar ze blijft het tergend vinden dat ze niets kan doen om hem te helpen. Het argument dat ze vanwege besmettingsgevaar haar vader niet mag zien, gaat er maar deels bij haar in. „Ik krijg ook regelmatig verpleegkundigen aan de lijn die snipverkouden zijn”, zegt ze fel. „Zolang ze geen koorts hebben, mogen ze werken, zeggen ze. Wat is dan het verschil wanneer ik op bezoek kom?”

De familie Zaman is volgens de landelijke koepel van cliëntenraden (LOC) zeker niet de enige die met dit probleem te maken heeft. De organisatie brak vorige week een lans voor een flexibelere regel wat betreft bezoek aan verzorgingstehuizen. Daarop liep de mailbox volgens Marthijn Laterveer vol met vergelijkbare gevallen. En boze reacties van mensen die niet snappen waarom de LOC het onderwerp ter discussie stelt.

„We snappen dat mensen heel bang zijn voor besmetting. We pleiten er zeker niet voor om alle deuren van verzorgingstehuizen nu open te zetten”, reageert Laterveer. „Maar we roepen op tot enige nuance in de regel. Kijk per instelling of huis wat er wel mogelijk is. Want zoals het nu gaat, is het schrijnend voor de bewoners en hun familieleden. Bovendien missen we in het debat de positieve bijdrage die zij kunnen leveren. Niet alleen sociaal, maar ook bij het verminderen van de druk op het verzorgend personeel.”

Bezoekverbod

Zorgcentrum de Pol laat weten te begrijpen dat het bezoekverbod zwaar is voor naasten. De instelling spreekt van een ’moeilijk en ingrijpend’ besluit. „Maar we vinden ook dat deze maatregel echt noodzakelijk is om bewoners én onze zorgmedewerkers zo goed mogelijk tegen het coronavirus te beschermen”, aldus een woordvoerder.

Yvonne Zaman heeft geen begrip voor de houding van het verzorgingstehuis.

Ze wil maar één ding: haar vader er zo snel mogelijk vandaan krijgen en hem thuis laten verplegen.

Bron

Meer weten

De laatste update van LOC met achtergrondinformatie over de bezoekregeling en signalen die bij LOC binnenkomen is hier te lezen.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese