Een­zaamheid risico voor gezondheid – belang maatwerk bezoek­regeling

Geplaatst op 7 april 2020

Foto: EenVandaag

Cliëntenraden uit het land laten LOC weten hoe nadelig de effecten zijn van de bezoekregeling in verpleeghuizen. Al 2,5 week wordt er geen bezoek toegelaten. Daarom schreef LOC een brief aan de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing. In de brief toont LOC begrip voor de aangescherpte focus op veiligheid. Maar doet ook een dringend beroep op de commissie om de mogelijkheid te bieden de bezoekregeling te verruimen waar dat kan. Zodat er aandacht kan zijn voor de veiligheid én het welzijn van bewoners, naasten en medewerkers. Bestuurders, cliëntenraden en personeelsvertegenwoordigers die tot een alternatieve bezoekregeling willen komen, zouden daar dan ruimte voor krijgen. Zonder dat zij daartoe verplicht zijn. In dit artikel geven we suggesties voor lokale oplossingen. Maar ook informatie van het RIVM over effecten die eenzaamheid op de fysieke gezondheid kunnen hebben. Wat laat zien dat we kwetsbare mensen niet zonder meer kunnen isoleren. 

Om misverstanden te voorkomen; LOC zegt niet dat er landelijk een versoepeling van de bezoekregeling voor verpleeghuizen moet komen die zou gelden voor elk verpleeghuis. LOC vraagt om een mogelijkheid voor lokaal maatwerk. Zodat op locaties, afdelingen, of woningen waar bestuurders, cliëntenraden en personeelsvertegenwoordigers die tot een alternatieve bezoekregeling willen komen, daar ruimte voor krijgen.

Vereniging van verpleeghuisartsen Verenso liet weten dat familieleden vanwege corona ouderen uit een verpleeghuis willen halen. In het geval van Jannie (86) is dat ook daadwerkelijk gebeurd. ‘Liever hier en sterven met ons, dan sterven in eenzaamheid’, aldus de kinderen van de 86-jarige in een uitzending van EenVandaag.

Familieleden halen ouder uit verpleeghuis

‘Toen ze hun moeder onder ogen kwamen, schrokken ze ze zich te pletter’, zo bericht EenVandaag. ‘Ze was volslagen teneergeslagen over het feit dat ze haar dochters wekenlang niet meer kon zien.’ 

Een van haar kinderen zegt: “Er zat daar echt een hoopje ellende. We hadden allemaal het idee dat ze zou wegkwijnen daar, zonder contact met ons.” Ook moeder Jannie zelf gaf aan dat het van haar niet meer hoefde op deze manier. “Ze zei letterlijk dat ze hoopte niet meer wakker te worden de volgende dag. Dan breekt echt je hart als kind.”

Bekijk het interview met Jannie en haar kinderen (4.50 min.) op de website van EenVandaag

Angst voor vereenzaming

Het is 31 maart. LOC verzoekt na signalen van tientallen cliëntenraden de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing om bij de bezoekregeling maatwerk mogelijk te maken. Zodat bestuurders, cliëntenraden en medewerkers per lokale situatie samen met een passende oplossing kunnen komen. Op basis van de brief van LOC verschijnen artikelen in onder meer dagblad Trouw, Skipr en Metro. Die roepen veel reacties op van mensen met soortgelijke ervaringen als de oorspronkelijke signalen. Zoals bijvoorbeeld te lezen onderaan deze pagina

4 april. Op Skipr (nieuwsplatform voor de zorg) is te lezen dat problemen naar aanleiding van de absolute bezoekregeling toenemen: honderden ouderen blijken uit corona-angst niet naar het verpleeghuis te verhuizen. Behalve bang voor besmetting vrezen zij te vereenzamen nu verpleeghuizen sinds 20 maart alle bezoek weren. Bij kinderen en partners speelt vooral mee dat ze niet in een situatie terecht willen komen dat ze na opname in een verpleeghuis niet meer op bezoek mogen komen. 

Begrip en maatwerk 

In lastige situaties zijn we als mensen vaak geneigd te denken in termen van wat er niet kan. In de afgelopen jaren heeft LOC echter via allerlei activiteiten (met onder meer medewerkers en bestuurders van zorgorganisaties) steeds weer leren ontdekken, dat er vaak meer kan dan gedacht. Een vraag die daarbij steeds van belang bleek: hebben we het er voor over om stil te staan bij wat eventuele mogelijkheden kunnen zijn? LOC heeft alle begrip voor de grote druk waaronder er nu gewerkt moet worden. Tegelijk blijft er ook aandacht nodig om steeds weer te durven kijken naar wat er wel kan. Waarbij het welzijn en dus de gezondheid van alle betrokkenen meewegen. Verderop meer daarover.

Eenzaamheid risicofactor slechte gezondheid

Onderzoek naar de effecten van eenzaamheid heeft aangetoond dat er schadelijke gevolgen kunnen zijn voor het psychische en lichamelijke functioneren, waaronder:

  • Verminderde lichamelijke activiteit en motoriek
  • Symptomen van depressie
  • Verminderde mentale en cognitieve functie
  • Verhoogde kans op coronaire hartziekten en beroerte
  • Verandering in het afweersysteem (een zwakkere afweer maakt vatbaarder voor ziektes).

Een grote zorg daarbij is de hoeveelheid onderzoek die eenzaamheid aanwijst als risicofactor voor zowel functieverlies als verhoogde sterfte. 

Niet iedereen die eenzaam is, krijgt met alles dat hierboven staat te maken. Het RIVM heeft op een website onderzoeken gebundeld over effecten van eenzaamheid op de gezondheid. Met specifieke aandacht voor mensen van 65 jaar en ouder.

Zie deze geraadpleegde website voor onderzoeksbronnen in aanvulling op die van het RIVM.

Suggesties maatwerk

Om eenzaamheid en verder gezondheidsverlies tegen te gaan, vinden partners en kinderen van mensen die hun verpleeghuiswoning niet uit kunnen, in het hele land allerlei creatieve vormen die maken dat zij toch enigszins in contact kunnen blijven. Zie ook de vele voorbeelden die gedeeld worden op www.clientenraad.nl/corona.
Daarnaast laten naasten en cliëntenraadsleden LOC weten dat er ook meer structurele oplossingen moeten komen om eenzaamheid tegen te gaan. Dat kan beeldbellen zijn, maar dat is niet geschikt voor iedereen. Sommige mensen met dementie begrijpen bijvoorbeeld niet hoe dat werkt. 

Soms is er ook gewoon geen mogelijkheid voor beeldbellen: ‘Mijn vader kan alleen met behulp van de zorg beeldbellen en de zorg is vaak druk met andere zaken, hetgeen logisch is. Zodra we wel bellen wordt hij verdrietig. Hij heeft goede zorg om zich heen maar voelt zich ontzettend eenzaam.’
‘Videobellen is voor mijn moeder geen optie meer. Ze snapt niet meer waarom ik niet meer op visite kom. Ben bang dat ze in haar slaap komt te overlijden met het idee dat ik haar in de steek heb gelaten. Aankomend weekend heb ik een hoogwerker gehuurd om haar toch te kunnen zien en dan maar hopen dat ze het begrijpt. Er moet toch iets te regelen zijn dat 1 persoon per week op bezoek mag komen.’

Op zoek

Zo’n optie lijkt wel haast onmogelijk in de huidige situatie. Maar is dat ook echt zo? Kunnen en durven we erbij stil (te) staan om tot passende oplossingen te komen voor alle betrokkenen? Is het bijvoorbeeld denkbaar dat een partner of naaste van iemand die weg lijkt te kwijnen een tijdje in het huis kan verblijven? Of dat medewerkers kunnen kiezen of ze in zo’n geval de zorg willen blijven leveren of juist niet? En zou het misschien een optie zijn om mensen die al immuun zijn in te schakelen om tot passende oplossingen te komen en waar alle betrokkenen mee kunnen leven? Het zijn slechts een paar denkrichtingen. Maar die geven misschien een aanzet voor hoe hoe we mensen die nu psychisch lijden onder de omstandigheden beter bij kunnen staan.

Deel graag (ideeën voor) mogelijkheden!

Als je mogelijkheden, of goede ideeën hebt, deel ze graag via een reactie hieronder. Dan kunnen anderen er hun voordeel mee doen. Want ondanks dat de landelijke regeling nu nog geen maatwerk toelaat, als dat op enig moment wel kan, kan het kostbare voorbereidingstijd schelen als er nu al plannen gemaakt worden voor mogelijke alternatieven.

Je kunt ook een bericht plaatsen via www.clientenraad.nl/praat-mee. Alvast hartelijk bedankt.

Download artikel als PDF

Praat mee! (40)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerda Verbeek 3 jaar geleden

Mijn moeder uit de zorg kunnen halen 3 weken geleden . Ik heb haar nog een heel mooie week kunnen geven met al haar kinderen en kleinkinderen om haar heen. Daarna ging het steeds slechter met haar .Helaas heeft de eenzaamheid in het zorgcentrum haar te veel verzwakt en is zei uiteindelijk rustig bij mij ingeslapen . En vandaag naar laatste veilige rustplaats gebracht .Ik  ben dankbaar en blij dat ik haar een mooi afscheid heb kunnen schenken. Een kado van mij aan haar en van haar aan mij. Toen wij uit zorgcentrum nog wat spulletjes kwamen halen, vonden wij een kamer met bed met nog bloedsporen , ballonnetjes van verjaardag slap op haar stoel , plantjes dood in het raam en de koelkast met schimmel. Wij vonden ook in haar kamer een kalender met kruisjes op de dagen dat zei vast zat in het zorgcentrum. En de laatste kruisjes werden steeds dikker . Er is een hoop misgegaan in de ouderen zorgcentrums . Ik vind het erg dat er niet bij alle zorgcentrums aan de bel getrokken is dat dit echt niet kan en dat zei hulp hadden moeten inroepen en hadden moeten krijgen. Ik denk dat er vele en vele ouderen in eenzaamheid zijn gestorven. Wat ik bijna misdadig noem. Alles afgepakt waar ouderen juist behoefte aan hebben . Een arm een knuffel liefde van naasten . Ik ben met dit hoofdstuk nog niet klaar , maar ontzettend blij dat ik mijn moeder kon weghalen en haar een waardig veilige plek om te sterven heb kunnen geven. 
Meen verdrietige maar wel dankbare dochter 

Reageer op dit bericht
Regina 3 jaar geleden

Gecondoleerd met het verlies van je moeder. Ik heb bewondering voor je hoe je de stap hebt genomen haar naar huis te halen. Heel triest hoe de ouderen het moeilijk en onmenselijk hebben in veel verpleeghuizen. Gelukkig heb jij je moeder nog een paar weken kunnen geven in nabijheid van haar geliefden. Heel veel sterkte voor jou en je familie, liefs van Regina

Reageer op dit bericht
3 jaar geleden

Dank je wel Regina ,
hoop dat steeds meer naasten op gaan staan voor hun ouders en niet  accepteren dat het niet anders kan .
het kan niet mag niet en is onacceptabel . Hier moet je ook een oplossing voor vinden met alle middelen die er zijn. Het is misdadig te zeggen niets te kunnen doen . 
De zorgcentrums moeten echt zorg verlenen aan diegene die wij daar dachten veilig en verzorgd achter te laten. Zei moeten met ons hier wat aan doen. 
Het laat mij nog niet los . 

Reageer op dit bericht
Regina 3 jaar geleden

Ik kan me voorstellen dat het je nog niet loslaat Gerda. Tenslotte heeft je moeder er ook erg onder geleden. Ik kan nu 2x per week een middag naar mijn moeder en ook met haar buiten wandelen, maar had liever dat het vaker kan. In het programma nieuwsuur waren deze week Anja Marbus en advocaat Liesbeth Zegveld te gast. Zij zijn bezig met een zaak tegen een Amsterdams verpleeghuis en verwachten van Hugo de Jonge een openbare reactie omtrent de toestanden in de verpleeghuizen in Nederland waar volgens de wet de mensenrechten worden overtreden. Als hij niet reageert komt een zaak tegen de staat. Ik kijk met belangstelling wat hier uit komt. Als er één keer een uitspraak van een rechter ligt kunnen verpleeghuizen hier volgens mij niet meer omheen. Ik hoop dat het je lukt te verwerken maar kan wel invoelen dat het je zwaar valt.

Reageer op dit bericht
Anoniem 3 jaar geleden

Beste Regina,
De rechtszaak is ingetrokken omdat het huis de eisen heeft ingewilligd: https://www.parool.nl/amsterdam/clienten-verpleeghuis-vondelstede-trekken-rechtszaak-om-soepeler-bezoekrecht-in~b11787ca9/

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 3 jaar geleden

Beste Gerda,

Een ontzettend late reactie op je bericht, maar niet minder gemeend: van harte gecondoleerd met het verlies van je moeder. Ontroerend om te lezen hoe je mogelijk maakte dat je moeder een fijne tijd kon hebben in nabijheid van haar geliefden; dat kun je bij je blijven dragen. Veel sterkte toegewenst om alles een plek te geven en vooral bij het gemis.

Hartelijke groet, Willeke 

Reageer op dit bericht
3 jaar geleden

Mijn moeder is nu 3 dagen bij mij en weer mijn oude moeder.
verbazingwekkend hoe snel zei opgeknapt is . Van een moeder die 
niet meer verder wilde in het leven naar een blije moeder. 
Eet weer kijkt weer tv luistert radio zit heerlijk in d’r stoelen en vind alles leuk en lekker. Kan ook heerlijk naar buiten . Mooier kan het niet zijn . 
Dus goede beslissing 
En ook echt alles met iedereen heel snel kunnen regelen . 
 
 
 
 

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 3 jaar geleden

Erg bijzonder Gerda, een mooie tijd samen gewenst! 

Reageer op dit bericht
Regina 3 jaar geleden

Wat fijn Gerda! Je hebt dus de juiste beslissing genomen. Een mooie tijd toegewenst samen.

Reageer op dit bericht
Gerda Verbeek 3 jaar geleden

Ik ga morgen mijn moeder uit
het zorgcentrum halen. En heel blij mee. 
Het alleen al tegen haar zeggen dat ik haar kom halen gaf haar hoop en gelijk actiever . Ze is gelijk spulletjes gaan pakken. 
De zorg snapte het wel , maar kon mij geen goede alternatieve bieden , dus was dit de enigste optie. 
Men gelukkig bezit ik huis waar ik haar goed kan verzorgen met soort aanleunwoning.
een blije dochter 
Gerda  Verbeek
 

Reageer op dit bericht
Regina 3 jaar geleden

Wat fijn voor jullie dat het zo snel gelukt is! Heel veel succes samen!

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 3 jaar geleden

Fijn te horen, hoop dat het jullie beide goed doet. Veel succes en kracht toegewenst!

Reageer op dit bericht
Henricus 3 jaar geleden

Ik vind het echt onmenselijk om mensen in hun laatste levensfase op te sluiten als gedetineerden. Volgens mij is dit vanuit de rechten van de mens ook niet acceptabel. Ookal komt die bezoekregeling die ik te mager vind, is dit nog niet de oplossing. Ik lees ergens dat je wel even naar buiten mag wandelen maar dan moet je 1,5 meter afstand van elkaar houden (bewoner en bezoeker)…………..duhhhh……….mijn moeder zit in een rolstoel dus die 1,5 meter kan ik dan niet hanteren. Moet mijn moeder dan binnen blijven ???? Ze worden gewoon opgesloten als gedetineerden. ER MOET GEWOON “MAATWERK’ KOMEN.  Je kunt niet alles over een kam scheren, ik ben van mening dat verpleegtehuizen gewoon per bewoner afspraken moeten maken, Ik snap dat er richtlijnen moeten zijn, maar die mogen niet zo zwart wit . Te belachelijk voor woorden zoals het nu voorgeschets is. En dan nog iets, ik mag wel met haar buiten lopen maar ik mag haar niet even mee naar huis nemen. Iets wat zooooo belangrijk voor haar is. Ik ga nog het gesprek aan, maar als ik haar niet mee naar huis mag nemen voor een middag of avond dan ga ik gerechtelijke stappen ondernemen. Bovendien moet mijn moeder ook nog eind juni naar het ziekenhuis, mag dat dan ook niet ??? Het moet niet gekker worden. Snap dat we zeer voorzichtig moeten zijn, en dat doen we al, maar laat ik u dit zeggen. Niet de bezoekers maar het verplegend personeel heeft ervoor gezorgd dat er corona in het verpleegtehuis is gekomen. Dus ze moeten gewoow g*&*dverdomme eerst maar naar hun eigen risico gaan kijken voordat ze dit neerleggen bij de bezoekers. Ik word daar zo kwaad over.  Als ze geen maatwerk gaan bieden neem ik gerechtelijke stappen, ik laat mijn moeder toch als een gedetineerde behandelen. DUS ACTIZ……………………………MAATWERK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Reageer op dit bericht
Regina 3 jaar geleden

Helemaal met je eens, volgens mij is het zelfbeschikkingsrecht van deze mensen ten onrechte afgenomen, ik vraag me af of dit juridisch gezien eigenlijk wel kan. Ik mag niet buiten wandelen met mijn moeder. Ik weet niet waar te lezen staat dat dit wel mag. Misschien dat verpleeghuizen ook nog op eigen houtje beslissingen nemen. In ieder geval zou het me niet verbazen dat mensen tegen hun wil opsluiten juridisch niet kan, ondanks noodwet. Want dan is het wel een heel onmenselijke noodwet. En inderdaad brengt het personeel het virus naar binnen, er wordt nog steeds zonder beschermende middelen gewerkt. Het voelt heel onrechtvaardig (licht uitgedrukt) dat familie nog steeds niet op een normale manier mag komen, dus op eigen kamer en niet in een speciaal ingericht kamertje zoals nu het geval is.

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 3 jaar geleden

Beste Henricus en Regina,

Dank voor het delen van jullie verhalen, heel voorstelbaar de onmacht die eruit klinkt.

In de handreiking voor bezoekbeleid verpleeghuizen, die vanaf vandaag geldt, staat het volgende over het maken van een wandeling: 

Vanaf 25 mei is het mogelijk voor bezoekers en bewoners om samen een wandeling te maken. Er zijn een aantal randvoorwaarden opgesteld voor deze wandeling:
• De bezoeker, zorgmedewerker of vrijwilliger voldoet aan de algemeen geldende randvoorwaarden voor bezoek (zie pagina 4);
• De bezoeker, zorgmedewerker of vrijwilliger en/of bewoner houden gedurende deze wandeling, zoveel mogelijk, anderhalve meter afstand tot elkaar en tot andere burgers.
• De bezoeker, zorgmedewerker of vrijwilliger en/of bewoner bezoeken geen drukke plekken.

Er staat nadrukkelijk dat er zoveel mogelijk afstand gehouden moet worden. Ik hoop van harte dat hier ruimte zit om in gesprek te gaan wat er wel mogelijk is gezien de rolstoel. 

Veel sterkte in deze tijd, hartelijke groet Willeke

Reageer op dit bericht
Regina 3 jaar geleden

Beste Willeke, hartelijk bedankt voor je reactie. Helaas is anderhalve meter afstand van de rolstoel niet mogelijk tijdens wandelen. Wel loop je achter de persoon in de rolstoel maar dan op ongeveer een meter afstand. Het is jammer dat er geen duidelijkheid bestaat over wandelen met iemand in een rolstoel, nu kunnen ze het dus verbieden vanwege de anderhalve meter. Het trieste is dat een groot deel van die mensen die graag buiten willen in een rolstoel zitten. Het lijkt wel alsof daar totaal aan voorbij wordt gegaan wat het wandelen betreft. Dus dat hoofdstukje over wandelen is leuk, maar door die anderhalve meter eis wordt het dus niks en blijven de verpleeghuisbewoners een soort gedetineerden die een kille bezoekregeling krijgen, net als in een gevangenis. Zo voelt het voor mijn moeder. En een wandelingetje met hun geliefde kunnen ze dus ook wel vergeten vrees ik. Ik vind het zo in en in triest met dit mooie weer.

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 3 jaar geleden

Dag Regina, omdat er in de handreiking staat ‘zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand’, is het zeker de moeite waard om in gesprek te gaan of er in verband met de rolstoel afgezien kan worden van deze 1,5 meter, desnoods met mondkapje. Ik ga even na of wij inmiddels voorbeelden binnen hebben gekregen waar dit wordt toegestaan.

Reageer op dit bericht
Regina 3 jaar geleden

Beste Willeke, hartelijk bedankt voor je moeite. Ik ben benieuwd naar eventuele voorbeelden. Ik mag vrijdag voor het eerst weer naar mijn moeder en gelukkig is besloten dat we op haar eigen kamer mogen. Als het goed gaat ga ik ook een gesprek aan over het wandelen. 

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 3 jaar geleden

Dag Regina, hopelijk was het een fijn weerzien vandaag. Wandelen moet gewoon kunnen. Wanneer de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden, kan dit met een mondkapje. Groet Willeke

Reageer op dit bericht
Regina 3 jaar geleden

Dank je wel voor de info Willeke. Het was emotioneel weer bij mijn moeder te zijn. Ik mocht 40 minuten bij haar op de kamer, dus gelukkig niet in een speciale ruimte. Wat het wandelen betreft, ik heb het de leiding per mail gevraagd en de nieuwe richtlijnen wat wandelen betreft erbij geschreven. Ze gaan ermee bezig. De deur blijft op slot omdat sommige bewoners niet alles goed begrijpen wat de 1,5 meter afstand betreft. Ik heb voorgesteld om dan op afspraak te wandelen ipv bezoek in de kamer. Ik heb goede hoop. 

Reageer op dit bericht
Gerda Verbeek 3 jaar geleden

Ik herken alle symptomen bij mijn moeder van 94 bij eenzaamheid . 
Ze is vlak voor Corona in de verzorging gegaan , voor die tijd kwam er elke dag  een of meer binnen lopen bij haar (9 kinderen )
na het dicht gaan van het verzorgingshuis gebeurde er van alles 
vallen / ziekenhuis/ Corona getest positief ( geen last) niet meer terug naar eigen verzorgingshuis na 2 weken terug eigen zorghuis na 4 dagen weer terug naar andere zorghuis, En veel misgegaan.
Wanneer ik nu mijn moeder hoor kan ik wel huilen. Ze ziet het niet meer zitten en verlangt naar een spuitje .
slaapt niet meer , eten gaat niet meer en benauwd .
ik zou er alles voor over hebben haar een fijnere tijd naar de dood te geven 
Zou het liefst haar naar mijn huis halen , of bij haar in de verzorging trekken ,  ik vind dit zo onmenselijk .
Hier moet je toch maatwerk voor kunnen maken en kijken welke mogelijkheden wij ook als kinderen hebben in samenspraak met arts en zorg. Ook eventuele wens van haar dat het genoeg is met arts kunnen bespreken. 
Ik ga hier toch met haar zorgcentrum over praten . 
Wij als kinderen en mijn staan tegen de muur .
 

Reageer op dit bericht
Regina 3 jaar geleden

Wat een ontzettend triest verhaal Gerda, ik vind dat de toestand ook met de dag onmenselijker begint te worden, het duurt veel te lang. Mijn moeder woont in een verpleeghuis, zij is wel een stuk jonger maar voelt zich ook ontzettend eenzaam en ook haar gezondheid is slechter geworden. Ze zou bijvoorbeeld zo graag willen dat ik een ommetje met haar buiten mag maken, maar dat mag niet, de bewoners zitten tegen hun wil opgesloten. Er komt nu een bezoekersregeling, maar die vind ik ook onmenselijk en kil. Volgens de protocollen mag één contactpersoon op bezoek, maar niet in de eigen kamer van de verpleeghuisbewoner. Het bezoek vindt plaats in een speciale ruimte en ik moet beschermende kleding aan, terwijl de verpleegsters allemaal onbeschermd mijn moeder verzorgen. En in die speciale ruimte mag dus iedereen een keer een bezoeker ontvangen, met alle risico’s van dien. Er hoeft maar één bezoeker of bewoner in die ruimte te komen met corona, en wij lopen ook het risico besmet te worden. Op eigen kamer had mij veiliger geleken en ook menselijker. Ik voel me boos, machteloos en verdrietig omdat het zo onmenselijk is,  en ik voel met u mee. Het zijn allemaal zulke trieste verhalen en ik begrijp niet dat er niet eindelijk wat aan wordt gedaan. De buurvrouw van mijn moeder is een vrouw van 100, die kreeg elke dag veel bezoek en was altijd heel vrolijk en kwijnt nu helemaal weg. De sobere onmenselijke kille bezoekregeling zal haar ook niet helpen. Ik wens u heel veel sterkte toe en hoop voor u en alle andere mensen in deze situatie dat er heel gauw een menselijke bezoekregeling komt, en dat mensen ook weer naar buiten kunnen en dat niet alleen maar gepraat wordt over de terrasjes die open gaan. Over de trieste toestanden in de verpleeghuizen hoor je de laatste tijd namelijk niks meer.

Reageer op dit bericht
3 jaar geleden

Dank je wel , wist en weet dat ik niet de enigste ben die zorg om hun dierbare moeder of vader hebben. 
Ik denk dat met hulp van kinderen .arts en zorg er best iets passend voor de ouderen die hier aan ten onder  gaan geregeld kan worden. 
Wij worden nu buitengesloten krijgen zelfs geen informatie en moeten maar wachten en hopen dat het goed gaat. 
Mijn moeder heeft Corona met weinig problemen gehad dus ik zou dan zeggen zei kan geen problemen meer krijgen of geven , geef haar ruimte .
ik laat het niet meer los en bij geen passende oplossing ga ik alles in het werk zetten om ze bij mij thuis te verzorgen. Ik heb daar ook alle ruimte voor en met hulp van wat andere wil ik haar op de prettigste manier naar het heen gaan begeleiden. 
Dank voor jou steuntje in de rug . 

Reageer op dit bericht
Regina 3 jaar geleden

Ik hoop dat het gaat lukken en wens jou en je familie veel kracht en sterkte toe.

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 3 jaar geleden

Wat ontzettend heftig om te lezen, ik hoop dat vanuit de zorgorganisatie snel ruimte wordt gemaakt om samen in gesprek te gaan over de situatie, te bekijken wat er nu wel mogelijk is en dat u snel weer herenigd wordt om er voor haar te kunnen zijn. 

Reageer op dit bericht
A Schellevis 3 jaar geleden

Nog een maand langer totale isolatie en eenzaamheid voor onze ouders, opa’s en oma’s., omdat de regering zich ernstig zorgen maakt over de druk op onze zorgmedewerkers, die inderdaad héél hoog is. Maar staan de heren en dames politici er wel bij stil dat zij zélf de grootste veroorzakers zijn van deze druk, door alle bezuinigingen de laatste jaren op de zorg. Hoe hypocriet kun je zijn??!!

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 3 jaar geleden

Beste A Schellevis, we blijven voor pleiten voor ruimte voor maatwerk en in de overwegingen van het kabinet voor meer ruimte voor de menselijke kant. Het is inderdaad vreselijk dat zoveel dierbaren elkaar niet kunnen ontmoeten. Veel sterkte in deze tijd. Hartelijke groet, Willeke 

Reageer op dit bericht
Theuntje 3 jaar geleden

Fijn dat je hier wat kunt zeggen, LOC  dank! kan me vinden in
Ik begrijp dat men het zorg-personeel moet beschermen, zonder hen kunnen we niet, de spanning die zij moeten ervaren, is enorm te bewonderen. heel veel dank daarvoor.
Ik begrijp alleen niet, dat de 1,5 meter maatregel die voor iedereen geld, niet geld voor de mensen in verpleeghuizen, onze kwetsbare groep, onze ouderen en zeker dementerende, hun laatste periode, iedere dag is er 1.
In de tuin op afstand vaak meer dan 2 meter, heeft voor een aantal bewoners weinig waarde, sommige mensen begrijpen het gewoon niet meer, er is erg veel lawaai, men hoort slecht.
Het contact hebben kan op sommige plaatsen namelijk wel. winkels hebben allemaal een glasplaat, maken goed schoon, kan het  RIVM dit landelijk ook adviseren?  Ik begrijp dat er voor een aantal mogelijke oplossingen nog geen genoeg middelen zijn, maar wat kan nu wel.? maatwerk ja, daar moet ruimte voor komen.
De familie kan helpen met wassen, opruimen, schoonmaken, afleiden, veel werk uit handen nemen van de zorg,    we zijn  bijna allemaal thuis,  natuurlijk moet dat veilig.
Iedereen moet de regels zelfstandig handhaven, wij Nederlanders zijn gehoorzaam, onze ouderen hebben ook extra pech, zij kunnen niets zelf besluiten, en hun gemachtigden dus ook niet.  
Ik sluit me aan bij eerdere reacties.
 
 
 

Reageer op dit bericht
3 jaar geleden

Ik ben het ook hier helemaal mee eens.
je bied ze zelfs hulp aan en vind dat er te weinig feed back naar ons is over situatie van onze moeder of vader . En of we daar met elkaar oplossing voor kunnen vinden met elkaar. 
Vr Gr Gerda 

Reageer op dit bericht
Hetty 3 jaar geleden

Beste LOC,
Wat fijn dat de LOC het signaal laat horen dat een versoepeling van de bezoekregeling met maatwerk gewenst is. Ik ben het daar helemaal mee eens. Ik heb brieven geschreven naar Actiz, Anbo, politiek, en crisis commissie maar krijg alleen standaard knip en plak antwoorden terug, vaak niet eens met een naam van de afzender eronder maar met een algemene afdelingsbenaming als verzender. 
Heeft LOC het idee dat er naar jullie boodschap geluisterd wordt? Er zijn nu geloof ik 3 brandbrieven naar De Jonge gegaan. Is er ook daadwerkelijk overleg? 

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 3 jaar geleden

Dag Hetty, Helaas biedt het kabinet nog steeds geen ruimte voor maatwerk, zoals gisteren ook uit de persconferentie duidelijk werd. LOC heeft wekelijks overleg met het ministerie van VWS over de coronacrisis. Daarnaast neemt LOC deel in een adviesgroep die (naast het OMT) het ministerie van VWS en de minister adviseert over andere dan medische aspecten van de coronamaatregelen in de ouderenzorg. Zoals het cliëntperspectief en de ethische kant van de zorg. We blijven pleiten voor ruimte voor maatwerk.

Veel sterkte in deze tijd, Willeke

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 3 jaar geleden

Zie ook de opties voor een alternatieve bezoekregeling die een cliëntenraad heeft uitgewerkt, in de reacties onderaan deze blog. De cliëntenraad is op zoek naar feedback.

Met hartelijke groeten

Reageer op dit bericht
Regina 3 jaar geleden

Je hebt helemaal gelijk Hetty, hier dezelfde situatie. En daarbij doet deze isolatie mijn moeder die in een verpleeghuis woont, geen goed. Haar gezondheid gaat achteruit en ze is gestresst en verdrietig. Waarom maken ze de bezoekregels niet soepeler vraag ik mij af. Al zouden ze maar één familielid of mantelzorger toelaten. Eventueel van te voren testen. Ook doen veel mantelzorgers of familieleden veel nuttig werk in het verpleeghuis waardoor de verpleegsters in deze drukke tijden ook een beetje ontlast kunnen worden. Veel sterkte Hetty.

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 3 jaar geleden

Hallo Regina,

Wat naar om te lezen. Ik leef met jullie mee.

En hoop op snelle mogelijkheden voor maatwerk.

Hartelijke groeten,
Douwe Dronkert (communicatie LOC)

Reageer op dit bericht
A Schellevis 3 jaar geleden

Helemaal mee eens! Ook mijn moeder, die toch al ernstig ziek is, wordt er niet beter van nu zij haar familie niet mag en kan zien. 

Reageer op dit bericht
hetty 3 jaar geleden

Mijn vader zit in een verpleeghuis. Kan niet beeldbellen. Hij heeft een kamer met apart sanitair. Zijn kamer is bereikbaar zonder langs andere kamers te komen. De contactpersoon zit niet in de risicogroep en houdt zich aan alle regels en voelt zich goed. De contactpersoon kan 1,5m afstand houden tot de bewoner. Mijn vader voelt zich verward, heeft geen houvast van familie om hem heen en heeft afgelopen week een terugval gehad in zijn gezondheid. Het verpleeghuis blijft volhouden dat er geen maatwerk mogelijk  is. Tegelijkertijd lopen er nieuwe stagiaires die niet getest zijn en geen bescherming dragen en op 30cm afstand van hem zitten, keuvelen bewoners van de naastgelegen aanleunwoningen met elkaar zittend in een rolstoel vlak naast elkaar in het zonnetje voor de hoofdingang met mensen die in en uit lopen en wordt de vuile was in tassen op een grote berg op een tafel gelegd. Noemen we dat ouderen en de meest kwetsbaren beschermen? Verschuil je niet achter de regels maar maak realistische afwegingen over het risico van het toelaten van bezoek.

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 3 jaar geleden

Dag Hetty, bedankt voor het doorgeven van jouw schrijnende ervaring.

Het zijn tijden die veel onbegrip oproepen…

Feitelijk gezien is er ook nog geen maatwerk mogelijk, gezien de landelijke richtlijnen hier nu nog geen ruimte voor bieden. Wellicht is het nog een idee om daar zelf om te vragen aan de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing, of samen met de cliëntenraad. In aanvulling op de acties die LOC hiervoor onderneemt.

Veel sterkte,

Douwe Dronkert

Reageer op dit bericht
Erica van de Veerdonk 3 jaar geleden

Naast dat er geen bezoek mag komen, hoor ik regelmatig dat  mensen niet buiten mogen komen. Dat is jammer en ik begrijp deze maatregel niet. Als mensen elke dag even in de (of een ) tuin kunnen wandelen, alleen of  met iemand, dan knappen ze (iedereen hoor) daar van op.
Met vriendelijke groet,
Erica van de Veerdonk
Sociaal Gerontoloog, Verpleegkundige
 
 

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 3 jaar geleden

Beste Erica,

De landelijke regeling is nu zo geformuleerd:

Mogen cliënten het verpleeghuis nog uit voor een wandeling?
  • Nee dit kan niet. In en uit-gaan van het verpleeghuis moet tot het minimum beperkt worden. Elke beweging van cliënten buitenshuis vormt een risico voor besmetting en is zeer onwenselijk. Het gaat hierbij niet alleen om de bescherming van uw eigen familielid, maar ook om de kwetsbare medebewoners.
  • Soms is naar buiten gaan wel mogelijk, bijvoorbeeld naar een afgesloten binnentuin of ruimte alleen toegankelijk voor bewoners en medewerkers (afgesloten van de buitenwereld, conform de RIVM richtlijnen).
  • Alleen in uitzonderlijke situaties kan de cliënt naar buiten. Als de cliënt in uitzonderlijke situaties toch naar buiten gaat, vermijd contact buiten de deur – tenminste 1,5m afstand.

Bij zorgorganisatie Cederhof hadden ze geen afgesloten binnentuin, daar hebben ze een creatieve oplossing bedacht met hulp uit de buurt, zie daarvoor dit artikel: www.pzc.nl/…~ae424f38/

Met hartelijke groeten

Reageer op dit bericht
LOC Cliëntenraden 3 jaar geleden

Via LinkedIn kregen we dit bericht uit de krant binnen (zie de afbeelding). Met de titel ‘Sta oudere net als gehandicapte beperkt bezoek toe’.

Reageer op dit bericht

Op maandag 1 april (2e Paasdag) is LOC gesloten.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese