Cliëntperspec­tief bij inkoop jeugdzorg (online)

  • 14 december 2022
  • 16:00 - 18:00
  • Online, vanaf je eigen locatie.

De afgelopen maanden zijn leden van cliëntenraden, ervaringsdeskundigen, contractmanagers van zorgorganisaties en inkopers van gemeenten/regio’s en adviseurs van LOCin gesprek geweest over wat er nodig is om het cliëntperspectief bij de inkoop van de jeugdzorg te borgen. Op basis hiervan hebben we een concept-handreiking ‘Cliëntperspectief op de voorgrond bij de inkoop van jeugdzorg’. Tijdens een online bijeenkomst op 14 december bespreken we deze concept handreiking. We willen graag van mensen weten of de stappen in deze handreiking helder en helpend zijn. Hebben we nog iets heel belangrijks over het hoofd gezien en is het duidelijk voor de lezers? We willen graag ontdekken wat de beste manier is om de handreiking verder vorm te geven. Voor leden van cliëntenraden is dit een mooie gelegenheid om mee te praten over hoe je invloed kunt hebben op de inkoop en het aanbod van jeugdzorg.

Inkoop jeugdzorg en medezeggenschap

Meepraten over hoe de zorg voor jou vorm krijgt, invloed hebben op het aanbod en de manier waarop, aangeven wat onder kwaliteit van zorg en hulp verstaan wordt, daar is medezeggenschap in de jeugdzorg (o.a.) op gericht. Cliëntenraden lopen echter aan tegen afspraken die in de inkoop van jeugdzorg al gemaakt zijn. Veel gehoorde vragen zijn: Hoe betrekken de gemeenten het cliëntperspectief? Op welke momenten is gedetailleerde invloed vanuit cliëntenperspectief mogelijk, is er mogelijkheid tot een dialoog tussen voor jeugd, ouders, instellingen en gemeenten en wat is daarvan van meerwaarde en leidt dit tot een duurzaam onderdeel in het inkoopproces?

In 2022 zet LOC zich in om medezeggenschap een vanzelfsprekende deelnemer van het inkoopproces te maken. Inmiddels hebben we een aantal inspiratiebijeenkomsten gehad waarin we met geïnteresseerden gesproken hebben over het cliëntperspectief bij de inkoopprocedure. Samen vonden we de eerste antwoorden op vragen als: Wie zijn er betrokken bij het inkoopproces voor jeugdzorg? Zijn zij vanzelfsprekende deelnemers? Wat is een ieders rol? Hoe gaat zo’n inkoopproces? Waar moeten we aan denken als we een handreiking gaan opstellen?

Tijdens ‘inspiratiebijeenkomsten’, zijn we in gesprek gegaan over het cliëntperspectief bij de inkoop van jeugdzorg vanuit de verschillende rollen van de cliëntenraad, jeugdzorginstellling en gemeente/regio. Dit leidde al tot veel meer bewustwording van ieders eigen rol en de plaats in het inkoopproces. Duidelijk werd dat er best wat voor nodig is. Bijvoorbeeld het gesprek aangaan als cliëntenraad en bestuurder, maar ook kennis over het waarom, wat er nodig is en welke vaardigheden het vraagt om samen het perspectief van de cliënt voorop te stellen.

Concept handreiking

Als resultaat wil LOC een handreiking maken waarmee cliëntenraden, jeugdzorgorganisaties, gemeenten en andere betrokkenen structureel het proces van inkoop gezamenlijk doorlopen vanuit verschillende rollen. Zo stimuleren wij samen gemeenten om ook de cliëntenraad uit te nodigen voor dit gesprek. Het cliëntperspectief kan niet na het uitdelen van de kaarten pas betrokken worden, samen spelen is ook samen de kaarten delen. Want waardevolle jeugdzorg maak je samen vanaf het begin. Op woensdag 14 december van 16.00 -18.00 uur nodigen we je graag uit om (opnieuw) mee te denken; we presenteren de (concept) handreiking en gaan graag in gesprek over feedback en aanvullingen. Daarnaast willen we met de deelnemers de gewenste vormen (papier, digitaal, etc) verkennen. Deze bijeenkomst is online. Deelname is kosteloos.

Voor wie? 

Cliëntenraden, jeugdzorgorganisaties en gemeenten. Kom in gesprek met elkaar, leer en wissel uit. Deelname is kosteloos.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst via onderstaande knop:

Indien je onverhoopt niet aanwezig kan zijn bij de bijeenkomst, vragen wij je om dit uiterlijk 48 uur van tevoren te laten weten via loc@loc.nl.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese