Advies­recht jaar­rekening: LOC-Ex­pertpool Zorg & Geld ondersteunt cliënten­raden

Geplaatst op 16 maart 2022

In mei presenteren zorgorganisaties de jaarrekening over het afgelopen jaar. Een belangrijk moment voor de organisatie en dus ook voor de cliëntenraad om te kijken hoe de organisatie ervoor staat. In de jaarrekening kun je aflezen hoe solide de organisatie is. Ook kun je zien of de zorgorganisatie het geld op een goede manier besteedt en of de personele bezetting op orde is. Belangrijke onderwerpen waarover een cliëntenraad kan meedenken en adviseren. Leden van de Expertpool Zorg & Geld helpen cliëntenraden graag om de jaarrekening begrijpelijk te maken, de cijfers te interpreteren en goede vragen aan bestuurders te stellen.

Op 26 april verdiepende workshops lezen van de jaarrekening; meer informatie en aanmelden

Adviesrecht

Vanuit de Wmcz 2018 heeft de cliëntenraad adviesrecht op de jaarrekening (en begroting). De jaarrekening is soms erg complex. Het is daarom van belang om tijdig informatie op te vragen bij de bestuurder. Zodat de cliëntenraad een goed advies kan voorbereiden. Op verschillende punten is het waardevol om dieper in te gaan op wat de cijfers vertellen. Bijvoorbeeld over verloop en ziekte van personeel. Bij deze en andere vragen is het als cliëntenraad soms prettig om hulp te krijgen.

“De Expertpool ondersteunt cliëntenraden bij het begrijpelijk maken van de cijfers in de jaarrekening”

Ondersteuning voor cliëntenraden

Zinnig advies op de jaarrekening vraagt om kennis en expertise. Bij LOC is een Expertpool Zorg & Geld actief met vrijwilligers die cliëntenraden daarbij kunnen helpen en adviseren. De Expertpool ondersteunt cliëntenraden bij het begrijpelijk maken van de cijfers in de jaarrekening. Ook biedt de pool ondersteuning bij het formuleren van goede vragen aan bestuurders. De Expertpool doet dit met gedegen kennis over jaarrekeningen en het verhaal áchter de cijfers. Met een ruime ervaring in de bestuurlijke context. Zo ondersteunt de Expertpool cliëntenraden om het adviesrecht op de jaarrekening goed in te vullen. Leden van de Expertpool hebben een financieel-juridische achtergrond en staan je graag ter zijde.

Kun je als cliëntenraad hulp gebruiken bij de advisering over de jaarrekening? Wil je verdieping vinden in het lezen van en adviseren over thema’s in de jaarrekening? Of zou je in contact willen komen met de leden van de Expertpool? Neem dan contact op met vraagbaak@loc.nl of 030-284 32 00.

Meer weten

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese