Adviseur Jeugd Dennis van den Brink neemt afscheid
Dennis van den Brink heeft in diverse rollen en functies bij en voor LOC Waardevolle zorg gewerkt. Hij heeft veel gedaan en geleerd, maar nieuwe avonturen lonken. Per 1 juli stopt hij bij LOC. Een terugblik op de afgelopen 13 jaar.
Van administrateur tot adviseur
Dennis is opgeleid als sociaal werker en in 2007 afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht. Met het diploma op zak is hij een jaar gaan reizen. Dat jaar eindigde in Rimini, waar hij aan de slag ging als barman. Daar leerde hij ook zijn vrouw kennen. In september 2008 kwam hij weer thuis en ging op zoek naar een baan. Hij kwam via via bij een administratiekantoor terecht, eerst als administrateur. En daarna als coördinator. LOC was een klant van dat administratiekantoor. In 2010 ging Yasemin, de administrateur van LOC, met zwangerschapsverlof. Dennis was toe aan iets nieuws en besloot op gesprek te gaan bij LOC. Vanaf augustus 2010 nam hij de taken van Yasemin over.
‘Wie ben je en wat wil je?’
Dennis: “Ik was nog een broekie toen ik bij LOC binnenkwam, nog wat onzeker. Maar het was supergezellig.” Wat hem vrij snel opviel was dat hij niet zozeer de administratie zo leuk vond, maar de gesprekken met de mensen bij LOC, zoals Marthijn Laterveer, Yvonne van Gilse en Margot Bosman. “Dat ging echt over mij: wie ben je, wat wil je, wat kun je en wat kun je bijdragen aan LOC? Zo rolde ik van het een in het ander. In mei 2011 ging ik aan de slag als vraagbaakcoördinator. Dat werd al snel een duobaan met een rol als projectleider. Mijn eerste project bij LOC was ‘Cliëntenraden voor betere zorg’. Ik vond het zonder ervaring een superspannend proces! Maar ook de vraagbaakcoördinatorrol vond ik spannend. Ik had een team met allemaal ervaren collega’s, met veel kennis. En ik mocht onze vergaderingen in goede banen leiden! Maar het voelde zo goed om bij LOC aan de slag te gaan. Bij LOC vond ik mij menselijke kwaliteiten terug. Dat hebben ze gezien en gelijk omgezet in een aanbod om er te blijven werken.”
Reorganisatie en doorstart als zelfstandige
“Op mijn eerste dag bij LOC hadden we een teamuitje. Tijdens het eten vertelde Yvonne van Gilse, toenmalig bestuurder, dat we gingen reorganiseren en dat de subsidie vanuit het rijk in drie jaar werd afgebouwd. Ik had het geluk dat ik t/m eind 2014 een aantal projecten heb gedaan. En dat ik vanaf 1 januari 2015 als zzp’er voor LOC startte. Samen met Tina Bakker begonnen we aan ons nieuwe avontuur. Later kwam Thom van Woerkom erbij, die ging belangenbehartiging doen en Freke Evers, die ook adviseur werd.”
De cliëntentafel
De eerste zes jaar investeerde LOC Jeugd vooral op het inzetten van ervaringsdeskundigheid. “We organiseerden de cliëntentafel, daaraan zaten voorzitters van jeugdzorgaanbieders uit Nederland. Dat was voor hen en voor ons een uitje en tegelijkertijd een structureel moment om met elkaar ervaringen en uit te wisselen en stil te staan bij de vraag: wat signaleren we? En zouden we daar op landelijk niveau iets mee kunnen doen? We hebben vooral geïnvesteerd in de kwaliteit van de professionals in de jeugdzorg. Zodat zij in hun handelen de verhalen en ervaringen van jongeren en ouders meenemen.
Maar het belangrijkste resultaat voor mij is dat we ervaringsdeskundigheid op de kaart hebben gezet. Ouders die hun verhaal op allerlei plekken konden vertellen, in het onderwijs, bij gemeentes, of meedachten over de toekomst van de jeugdzorg.”
Focus op medezeggenschap
“Als ik nu terugkijk op mijn tijd bij LOC jeugd dan vond ik het jammer dat we stopten met de cliëntentafel. Achteraf had ik beter m’n best moeten doen om het netwerk te behouden, maar er moesten keuzes gemaakt worden. Vanaf 2020 zijn we ons gaan focussen op medezeggenschap en op radicale vernieuwing jeugdzorg. Vanaf dat moment zijn we organisaties gaan helpen met het opzetten van medezeggenschap, waar nog geen medezeggenschap was. En zijn we cliëntenraden gaan ondersteunen die vastliepen.”
Het gaat om gelijkwaardigheid
“Het was supermooi om alle organisaties te begeleiden in hun zoektocht naar medezeggenschap. Het werken met aanbieders, dus ook met managers en bestuurders en jeugdprofessionals, maar zeker ook met jongeren en ouders, dat was voor mij steeds ook wel een feestje. Uiteindelijk kom je tot de kern en dat is gelijkwaardigheid. Het is heel belangrijk dat een bestuurder van een jongere hoort waarom medezeggenschap zo belangrijk is en andersom. En het was mijn rol om dat gesprek te begeleiden. Dat zijn echt mooie gesprekken geweest.”
Terugkijkend
“Ik heb in de afgelopen 13 jaar zoveel mensen leren kennen en ontmoet. En op heel veel plekken geweest in Nederland, van kleine uithoeken tot grote steden. Dat heeft voor mij een mens gemaakt met meer zelfvertrouwen. Ik heb de organisatie weer zien groeien. Uiteindelijk komt het bij LOC steeds neer op ‘elkaar zien’. Het begint altijd met: ‘hoe gaat het met je?’ Er is aandacht en tijd voor jou als mens, dat is een van de krachten van LOC. Waarvan ik denk dat we dat in de maatschappij beter kunnen benutten. Want volgens mij zijn we daar ook met elkaar naar op zoek: elkaar zien, elkaar horen. Dat kost tijd, maar schuif gewoon even je eigen agenda aan de kant om dat gesprek met elkaar te hebben.
Ik verwacht dat ik de komende vijf tot tien jaar actief ben in de jeugdzorg. Bij LOC mocht ik meerdere talenten ontwikkelen; de trainers-, adviseurs en projectleidersrol. Ik heb heel veel aan LOC te danken. Bij alle andere werkplekken en opdrachtgevers, waar ik nu ben en ga komen, neem ik mee wat ik bij LOC geleerd heb.”
Waarom ga je eigenlijk weg?
“Mijn vrouw, onze dochter en ik woonden en werkten tot 9 maanden geleden op verschillende plekken in Europa. Nu onze zoon is geboren begon het op een gegeven moment weer te kriebelen en hebben we besloten om dat weer te gaan doen. We beginnen met een vakantie op Bali deze zomer en verblijven vervolgens vanaf eind augustus een half jaar in Lissabon. Als zelfstandige heb ik daarbij contactmomenten met mijn opdrachtgevers afgesproken. Voor LOC is fysieke nabijheid wenselijk. Daarom hebben de bestuurders van LOC besloten dat de samenwerking stopt. De gesprekken hierover waren zuiver en in alle openheid.”
Vervanging in de zomer en daarna
Deze zomer kun je met al je vragen met betrekking tot medezeggenschap jeugd terecht bij LOC adviseurs Tiske Boonstra en Klazien Teeuwissen: t.boonstra@loc.nl en k.teeuwissen@loc.nl , die nu ook al actief zijn in team jeugd van LOC. Na de zomer wordt er structurele vervanging voor Dennis gezocht.
Meer over medezeggenschap jeugd?
Kom naar het Landelijk Event Jeugd op 9 september bij het Dagelijks Bestaan in Zutphen: ‘Samen bouwen aan (mede)zeggenschap in de jeugdzorg’. Meer info en aanmelden: Landelijk event Jeugd – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)
Heb je behoefte aan ondersteuning bij medezeggenschap in jouw jeugdzorgorganisatie? Lees wat LOC voor jou kan betekenen: LOC biedt ondersteuning bij medezeggenschap in de jeugdzorg – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)
Beluister de podcast ‘Volwassen in één nacht’, een serie over jeugdhulp na 18 jaar. LOC Cliëntenraden • Een podcast op Spotify for Podcasters
Download artikel als PDF
Het ga je goed Dennis