Basiscursus (nieuwe) Wmcz 2018
Ook dit najaar biedt LOC volop de gelegenheid om kennis op te doen over medezeggenschap. Op verschillende plaatsen in het land staan de trainers van LOC klaar om je uitgebreid te informeren over de (nieuwe) Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018. En de betekenis daarvan voor de praktijk van medezeggenschap.
Het eerste deel van de cursusdag staan we stil bij het ‘waarom’ van medezeggenschap en de betekenis voor de praktijk. Ook de wettelijke basis voor medezeggenschap komt uitgebreid aan de orde. Nu de Wmcz 2018 eraan komt, staan we nadrukkelijk stil bij de veranderingen dit dit met zich meebrengt en hoe je je daarop kunt voorbereiden.
Het tweede deel van de cursusdag bestaat uit een keuze tussen twee workshops over actuele thema’s zoals bijvoorbeeld vrijheid en veiligheid, ambulantisering of contact met de achterban. De keuze uit workshops verschilt per cursusdag, zie daarvoor het overzicht hieronder.
Basiscursus de (nieuwe) Wmcz 2018 biedt veel ruimte voor het stellen van vragen en uitwisseling met andere deelnemers.
Programma
- 10.30 – 13.00 uur: Dagdeel 1: Onmisbare basiskennis over de Wmcz
- 13.00 – 14.00 uur: Lunch
- 14.00 – 16.00 uur: Dagdeel 2: Workshop naar keuze
De onderdelen van de basiscursus zijn ook los te volgen. Het is dus mogelijk om alleen deel te nemen aan het dagdeel over onmisbare basiskennis of aan één van de workshops.
Dagdeel 1: Onmisbare basiskennis
De cursus begint met een dagdeel van 10.30 – 13.00 uur over de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) en het wetsvoorstel Wmcz 2018. LOC informeert je uitgebreid over de ontwikkelingen in wetgeving en de betekenis hiervan voor de praktijk van medezeggenschap.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer de taak en de rollen van de cliëntenraad binnen de zorg. Ook de adviesrechten en andere rechten en plichten van de cliëntenraad en de zorgaanbieder komen aan bod. Zoals bijvoorbeeld het recht op informatie. En hoe ga je daarmee om? En waar kun je terecht wanneer er sprake is van een patstelling tussen cliëntenraad en zorginstelling?
Verder gaan de trainers in op de verschillen tussen de huidige Wmcz en de Wmcz 2018. Daarbij wordt stilgestaan bij nieuwe onderwerpen zoals de medezeggenschapsregeling, het instemmingsrecht en de wettelijke bevoegdheden van lokale en centrale cliëntenraden.
Dagdeel 2: Workshops
Voor het tweede dagdeel kun je kiezen uit twee actuele workshops die per cursusdag verschillen. In elke workshop behandelen we een actueel thema.
Data, locaties en workshops
Donderdag 31 oktober (de Lozerhof, Den Haag)
- Cliëntenraden thuiszorg
- Workshops:
- Vrijheid en veiligheid en de rol van Cliëntenraden òf
- Contact achterban en werven leden
- Meer informatie en aanmelden
Woensdag 6 november (Eemwijk, Den Bosch)
- Cliëntenraden GGZ
- Workshops:
- Ambulantisering en medezeggenschap en de rol van cliëntenraden òf
- Contact achterban en werven leden
- Meer informatie en aanmelden
Woensdag 20 november (Proteion, Roermond)
- Cliëntenraden alle sectoren
- Workshops:
- Zorg & Geld en zorginkoop en de rol van cliëntenraden òf
- Kwaliteitsplan en de rol van cliëntenraden
- Meer informatie en aanmelden
Kun je deze data niet?
LOC helpt je graag verder:
- Op de pagina Wmcz 2018 staan verschillende hulpdocumenten om je te informeren en op weg te helpen met de wijzigingen die eraan komen met de Wmcz 2018
- LOC organiseert ook cursussen ‘in company’, dus op maat. Zie de LOC-Inspiratiegids cursussen en trainingen voor alle mogelijkheden. Of neem contact op met de LOC-Vraagbaak voor meer informatie: vraagbaak@loc.nl of bel (030) 284 32 00.