Bezoek in gehan­dicap­tenzorg: nee-tenzij stap voor stap naar ja-tenzij.

Geplaatst op 1 mei 2020

De VGN, brancheorganisatie van de gehandicaptenzorg, heeft de bezoekersregeling in zorginstellingen in de gehandicaptenzorg geactualiseerd. Het ‘nee-tenzijbeleid’ blijft gelden, alleen zal de nadruk meer op het tenzij gaan liggen. Dit betekent dat zorgaanbieders gaan kijken hoe ze deze ruimte in de bezoekregeling beter kunnen benutten. De sector wil voorzichtig toewerken naar een verruiming om uiteindelijk toe te werken naar een ‘Ja, tenzij’, zodra de ontwikkelingen rondom het virus dit toelaten.

Bezoekregeling gehandicaptenzorg

De bezoekersregeling voor de gehandicaptenzorg ging vanaf 23 maart uit van het principe: nee, tenzij. Er is geen bezoek, tenzij het contact met de familie of vrijwilliger van essentieel belang is voor de cliënt. Dan gold dat één bewoner maximaal één persoon per dag gedurende maximaal één uur mag ontvangen, mits de bezoeker klachtenvrij is. Zorgorganisaties bepaalden of bezoekers binnen mogen op de locatie. Als ergens corona werd geconstateerd, gold een volledig bezoekverbod.

Op 29 april heeft de VGN een geactualiseerd afwegingskader gepubliceerd. De nee-regeling blijft gelden, maar er komt meer nadruk op de ’tenzij’. Met de uitnodiging aan organisaties om voorzichtig toe te werken naar het nieuwe perspectief van de anderhalve meter samenleving.

Meer weten?

Meer informatie over het nieuwe afwegingskader is te lezen op de site van de VGN

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese