LOC: zorgen om thuiszorg

Geplaatst op 7 april 2020

De coronacrisis vraagt het uiterste van de zorgaanbieders en zorgprofessionals in de zorg aan huis. Steeds meer ouderen met corona worden thuis verzorgd om onze ziekenhuizen te ontlasten. De vraag naar thuiszorg neemt toe. Er is te weinig beschermingsmateriaal voor medewerkers, zoals mondkapjes. Mensen kunnen niet naar de dagbesteding en hebben weinig contact met anderen. De mensen thuis mogen niet vergeten worden.

Andere manier organiseren

De coronacrisis vraagt een andere manier van het organiseren van de zorg thuis. Organisaties kunnen tijdelijk niet de zorg bieden die zij in het verleden wel konden bieden. In overleg met de cliënten wordt er gekeken naar welke zorg noodzakelijk is. Niet-noodzakelijke zorg schiet erbij in.De dagbestedijg is dicht en veel mensen hebben weinig contact met anderen Tegelijkertijd kampen de zorgprofessionals en aanbieders in de thuiszorg met de uitdaging om de zorg zo te organiseren dat de de kans op besmetting en verdere verspreiding van het virus zo klein mogelijk blijft.

Impact

De impact van het coronavirus op de thuiszorg is groot. De reorganisatie en de toenemende vraag vergt het uiterste van de zorgprofessionals en de zorgaanbieders. Maar ook van de mensen die de zorg nodig hebben. 

LOC is bezorgd over deze situatie in de zorg aan huis. Wij roepen de politiek op om de mensen thuis niet te vergeten. Om ervoor te zorgen dat er voldoende beschermingsmateriaal komt voor medewerkers en waar nodig ook voor naasten en cliënten. Te zorgen dat mensen niet vergeten worden en contact hebben met anderen. En op zoek te gaan naar oplossingen zodat de continuïteit van de zorg aan huis gewaarborgd kan worden.

Cliëntenraden in gesprek

Aanstaande donderdag is er gelegenheid om als cliëntenraden in de thuiszorg onderling in gesprek te gaan – online. Over hoe je als cliëntenraad in deze crisistijd je rol invult, over vragen of zorgen die je hebt en andere punten die je graag zou willen bespreken. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Meer weten?

  • Op de themapagina over het coronavirus van LOC cliëntenraden delen cliëntenraden voorbeelden hoe mensen in zorginstellingen en thuis contact met anderen kunnen hebben. En hoe cliëntenraden contact blijven houden met hun achterban en de zorgorganisatie. Weet je ook een voorbeeld? Deel dit graag via clientenraad.nl/praat-mee of mail naar webmaster@loc.nl
  • Heb je een vraag? De vraagbaak van LOC staat voor je klaar om je vraag te beantwoorden. Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17. 00 uur kun je bellen naar 030 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese