Cliënt centraal bij toezicht Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Geplaatst op 22 maart 2021

“Het jeugdzorglandschap blijft sinds de invoer van de Jeugdwet sterk veranderen en dat vraagt ook een andere manier waarop de inspectie werkt en prioriteiten stelt”, schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op haar website. Dit was voor de IGJ onder andere de reden om in 2020 verkennende gesprekken te houden met cliëntenorganisaties, beroepsorganisaties en kenniscentra. De IGJ wil meer samenwerken met de genoemde partijen om zo het toezicht op jeugdhulp beter aan te laten sluiten bij de praktijk. 

Deelname LOC

Ook LOC nam deel aan het gesprek.  Waarbij het belang van het gesprek met kinderen, jongeren en ouders is benadrukt.  En dat hun ervaringen en behoeften centraal moeten worden gesteld bij het bepalen van passende hulp. Het resultaat van de gesprekken die de IGJ met onder andere LOC voerde, is dat het toezicht in 2021 mede vorm wordt gegeven op basis van het thema ‘De cliënt centraal’.

De IGJ schrijft dat “Vertrouwen tussen cliënt en hulpverlener, een respectvolle bejegening, het zich gehoord voelen van jeugdigen en ouders door hulpverleners en (het gevoel) regie te hebben over het eigen leven basisvoorwaarden zijn voor een goede werkrelatie tussen cliënt en hulpverlener. Een goede werkrelatie draagt bij aan effectieve hulpverlening.” 

LOC is blij met deze uitkomst en blijft zich inzetten voor waardevolle jeugdzorg. 

Informatie en ondersteuning

  • Meer weten over de centrale thema’s voor 2021 van de IGJ? Kijk op de site.
  • Lees hier meer over ons plan voor het versterken van de medezeggenschap in de jeugdzorg;
  • Lees hier meer over het plan Radicale vernieuwing jeugdzorg;
  • Wij ondersteunen cliëntenraden in de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering zodat zij zo goed mogelijk de belangen van hun achterban kunnen behartigen. Hoe wij dat doen? Bekijk hier onze dienstverlening.
  • LOC heeft veel brochures en hulpmiddelen die je kunnen helpen!
  • Neem gerust contact op met de Vraagbaak van LOC via vraagbaak@loc.nl of 030 284 32 00. Onze adviseurs Jeugd helpen je graag!
Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese