‘Cliënten­raden aan begin corona op zijspoor gezet’ | LOC in Zorgvisie

Geplaatst op 23 april 2021

Er was te weinig ruimte voor het perspectief van cliënten(raden) aan het begin van de corona-crisis. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Covid-crisis of Covid-kans’ over de manier waarop managers en bestuurders in het LUMC en andere zorginstellingen in de omgeving zijn omgegaan met de corona-crisis. Aldus nieuwsplatform Zorgvisie.

In het artikel is verder te lezen dat de situatie is verbeterd na de invoering van de nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018).

Plek in crisisteam

Thom van Woerkom, LOC-coördinator zegt in het artikel: ‘We raden onze leden aan om een plek te vragen in het crisisteam. Op het moment dat wij horen dat cliëntenraden niet op de juiste manier betrokken worden, spreken we de organisatie daarop aan. Dat gebeurt een paar keer maand.’

Het hele (premium-)artikel is te lezen op het Zorgvisie-platform. Wie dat wil kan het lezen via een op de website van Zorgvisie gratis af te sluiten proefabonnement – dat vanzelf stopt.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jeroen MW van Dijk 2 jaar geleden

Ik herken het beeld dat landelijk besloten is om de clientenraden geen advies of plek te geven in het crisis teams van de zorgorganisatie’s. Hierdoor waren de maatregelen van bovenop en is het belang van de clienten/bewoners/familie niet mee genomen of zelfs verloren. Ik denk dat veel weerstand tegen sommige maatregelen hier door ongewild te hoog was, omdat sommige maatregelen genomen zijn vanuit noodwetten, belang van de zorgverleners, maar niet in het belang van de zorgontvangers. Op het moment, dat iemand van de LOC of vakbond landelijk uitgelegd had de maatregelen genomen zijn in het belang van de patienten en dat land plat gaat als er nu niet snel vaccines komen voor hun achterban. Want hun familie sterft nu en er moet nu iets gebeuren, dan is er het maatschappelijke draagvlak om samen te staan voor de achterban die een slechte gezondheid heeft.

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese