Cliënten­raden jeugdzorg: draag bij aan een regionale visie op jeugdzorg

Geplaatst op 9 april 2021

Cliëntenraden hebben een belangrijke rol in het adviseren van jeugdzorgaanbieders over de zorg en ondersteuning in de praktijk. Zij vertegenwoordigen jongeren en ouders en behartigen hun belangen. Daarom is het belangrijk dat cliëntenraden vanuit hun perspectief meedenken over een regiovisie op jeugdzorg. LOC ondersteunt cliëntenraden om deze rol in te vullen. Hoe we dat doen, leggen we uit op deze poster.

Een regiovisie? 

Ondanks goede bedoelingen van de Jeugdwet sluit de jeugdzorg nog onvoldoende aan bij wat gezinnen nodig hebben. Daarom vindt de regering dat er aanpassingen gedaan moeten worden. Onder andere door specialistische jeugdzorg (boven)regionaal te organiseren. Daarvoor wordt op dit moment een wetsvoorstel behandeld. 

Hoe de specialistische jeugdzorg georganiseerd wordt en aan welke eisen de betrokken organisaties moeten voldoen, is iets waar de 42 jeugdzorgregio’s over na moeten denken. Dat moeten ze doen met jongeren, ouders, cliëntvertegenwoordigers, vertegenwoordigers van de instellingen en gemeenten. Op die manier moeten uiteindelijk alle 42 jeugdzorgregio’s tot een zogeheten regiovisie komen. 

Contact

Wil je meer weten of weten hoe LOC kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op via vraagbaak@loc.nl of 030 284 32 00. De poster is te gebruiken om een cliëntenraad of collega cliëntenraadsleden te wijzen op deze ontwikkeling en mogelijkheid. 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese