Daniëlle – Medezeg­genschap en cliëntpar­ticipatie in de jeugdzorg

Geplaatst op 24 februari 2021

Sinds vorig jaar valt de jeugdzorg binnen de reikwijdte van de Wmcz 2018. Een goed moment om jeugdzorgorganisaties bewust te maken van de meerwaarde die medezeggenschap heeft. En van wat medezeggenschap bij elke organisatie betekent voor de belangenbehartiging, de vertegenwoordiging én emancipatie van kinderen en ouders met ervaringen in de jeugdzorg. 

Verschillende perspectieven in beeld

In de komende weken laten we ouders aan het woord die ervaring hebben in of met de jeugdzorg. Daniëlle bijt het spits af en vertelt waarom cliëntenparticipatie zo belangrijk is.

Invloed van cliënten(raden)

Voor een effectieve jeugdzorg moet je niet voor, maar samen met jongeren, ouders en naasten werken.  In elke vorm daarvan zijn jongeren, ouders en naasten partner in de jeugdzorg. Cliëntenparticipatie betekent dat ouders en hun kinderen centraal staan in beleid en ondersteuning; daarin een stem hebben en niet slechts ergens ‘worden betrokken’ in het proces van ontwikkeling en uitvoering. Professionals en beleidsmakers moeten ouders en jongeren de verantwoordelijkheid geven die zij hebben, door zelfregie te stimuleren en met hen mee te denken op de manier waardoor zij het beste geholpen kunnen worden.

LOC in 2021

Alleen door goed naar jongeren, ouders en naasten te luisteren en het cliëntenperspectief serieus mee te nemen in het beleid, kan jeugdzorg daadwerkelijk vernieuwen en veranderen. Voor maatwerk is het nodig om te weten wat cliënten belangrijk vinden in de jeugdzorg. Duurzame veranderingen komen alleen tot stand in samenwerking met de mensen om wie het gaat. In 2021 doorlopen we onder andere bij dertig organisaties in de jeugdzorg een traject voor het neerzetten van medezeggenschap die invloed heeft en ertoe doet. En daarnaast starten we een vernieuwingsbeweging als gedreven netwerk en organisaties. Met als doel kinderen, jongeren en ouders die ondersteuning vanuit de jeugdzorg nodig hebben perspectief te bieden. Waarbij zij zich gehoord, gezien en erkend voelen. Zodat zij ervaren dat zij van betekenis kunnen zijn voor zichzelf en voor anderen.

Meer weten?

  • Lees hier meer over ons plan voor het versterken van de medezeggenschap in de jeugdzorg;
  • Lees hier meer over het plan Radicale vernieuwing jeugdzorg;
  • Wij ondersteunen cliëntenraden in de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering zodat zij zo goed mogelijk de belangen van hun achterban kunnen behartigen. Hoe wij dat doen? Bekijk hier onze dienstverlening.
  • LOC heeft veel brochures en hulpmiddelen die je kunnen helpen!
  • Neem gerust contact op met de Vraagbaak van LOC via vraagbaak@loc.nl of 030 284 32 00. Onze adviseurs Jeugd helpen je graag!
Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tiske Boonstra 2 jaar geleden

Wat gaaf hoe jij dit deelt Danielle en wat belangrijk dat je het vertelt, dank daarvoor!!

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese