De Eerste Kamer stemt voor de nieuwe Wmcz

Geplaatst op 21 mei 2019

Op 21 mei 2019 heeft de Eerste Kamer de nieuwe Wet medezeggenschap cliënten als hamerstuk aangenomen. De Wmcz 2018 gaat er nu dus echt komen. Hij vervangt de oorspronkelijke Wmcz uit 1996. Dit is goed nieuws voor LOC en veel cliëntenraden die hard gewerkt hebben om de wet zo snel mogelijk aangenomen te krijgen.

Wanneer wordt de wet ingevoerd?

De invoerdatum van de nieuwe wet is nog niet helemaal duidelijk. Tijdens het debat over de wet in de Tweede Kamer was er discussie over of bijvoorbeeld huisartsenpraktijken een cliëntenraad moeten hebben. En of alle zorgorganisaties met meer dan 10 zorgverleners een cliëntenraad moeten hebben. Er is toen besloten dat de uitzonderingen op de Wmcz werden vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Pas nadat deze AMvB is vastgesteld is er meer duidelijkheid over de invoertermijn van de Wmcz.

Ondersteuning LOC voor cliëntenraden bij Wmcz 2018

LOC biedt in 2019 een uitgebreid en vernieuwd aanbod aan diensten, voorlichting en ondersteuning voor cliëntenraden. Ook heeft LOC al een nieuw handboek Basisinformatie medezeggenschap voor cliëntenraden gemaakt. Zie Publicaties LOC.

In de loop van dit jaar zullen we ook met nieuwe voorbeeld-reglementen komen. Zoals een model-medezeggenschapsregeling. We zijn daarover al afspraken aan het maken met de brancheorganisaties van zorgaanbieders.

We hebben cursussen ontwikkeld over de inhoud van de nieuwe wet. Cliëntenraden die lid zijn van LOC kunnen daar zonder meerkosten gebruik van maken. Ook benaderen we cliëntenraden actief om te bezien of er behoefte is aan ondersteuning op maat.

Is advies of ondersteuning van een LOC-adviseur voor uw cliëntenraad gewenst? Of heeft u vragen over de inhoud van de Wmcz 2018 of verdere activiteiten van LOC op dit gebied? Neem dan contact op met de Vraagbaak van LOC via vraagbaak@loc.nl of 030 284 32 00.

Actuele LOC bijeenkomsten

LOC organiseert bijeenkomsten waarin we de nieuwe Wmcz met elkaar bespreken. Cliëntenraden die lid zijn van LOC kunnen daar zonder meerkosten gebruik van maken. Zie voor meer informatie Bijeenkomsten LOC.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese