De nadruk op ‘maat­werk’ als het gaat om coronamaat­regelen

Geplaatst op 17 december 2020

“Lokaal maatwerk in elke zorgorganisatie als het gaat om coronamaatregelen”. Een belangrijke boodschap van Marthijn Laterveer (coördinator LOC) tijdens het Landelijke Congres Cliëntenraden op maandag 30 november jl. Samen met Marika Biacsics (directeur Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg, NCZ) ging hij in gesprek met dagvoorzitter Hadassah de Boer over o.a. de handreiking ‘Bezoek en sociaal contact – corona in verpleeghuizen’.    

In het voorjaar – tijdens de eerste coronagolf – maakte LOC samen met ActiZ, Alzheimer Nederland, NIP, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl een handreiking om binnen zorgorganisaties afspraken te maken over de aanpak bij corona in verpleeghuizen. Waar in de handreiking die begin mei werd opgeleverd het toelaten van bezoek centraal stond, ligt de focus in de nieuwe handreiking (september 2020) op de bredere context van sociale contacten. Marthijn: “Het is belangrijk en waardevol dat je als cliëntenraden, bestuurders/managers, ondernemingsraden/VAR/PAR en regiebehandelaren van een zorgorganisatie kijkt wat er in ieder huis nodig is als het gaat om coronamaatregelen. Factoren als ‘zijn er besmettingen?’ of ‘is de locatie gelijkvloers of wordt er gebruik gemaakt van liften’ spelen hierbij een rol. In de handreiking hebben we beschreven: ‘Ga eerst het gesprek aan met bewoners en naasten’. Op basis daarvan maak je per locatie afwegingen. Op centraal niveau – en dat geldt dan dus voor de Centrale Cliëntenraad en de Raden van Bestuur – ben je vooral faciliterend aan de locaties. Het gaat echt om maatwerk.”

Doel handreiking 

De doelstelling van de handreiking is om handvatten te bieden voor zorgorganisaties bij het opstellen van een plan voor bezoek en sociale contacten in het verpleeghuis ten tijde van corona. De handreiking is bedoeld als hulpmiddel voor maatwerk op elke zorglocatie, waarbij een goede balans tussen veiligheid en welbevinden op basis van professioneel inzicht het uitgangspunt is. 

Onderzoek NCZ

Tijdens het gesprek vertelde Marika Biacsics verder nog over het onderzoek dat het NCZ heeft gedaan naar de invloed van cliëntenraden tijdens de coronacrisis. Marika: “Tweehonderd cliëntenraden beantwoordden drie vragen. Ben je betrokken en geïnformeerd over coronamaatregelen? Ben je gevraagd om advies of instemming? En de derde vraag was ‘Heb je daadwerkelijk invloed gehad?’. Het onderzoek is inmiddels gesloten. De resultaten vind je hier op de website van het NCZ.

Meer lezen?

  • Hier lees je meer over voor wie de nieuwe handreiking geschreven is. 
  • Hier kun je meer interviews terugkijken van het Landelijk Congres Cliëntenraden 2020.
  • Heb je een vraag? De vraagbaak van LOC staat voor je klaar. Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur kun je bellen naar 030 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl
Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese