“De toekomst is Waar­devol­le zorg”: Week van de Medezeg­genschap 3-7 oktober 2022

Geplaatst op 13 september 2022

Voor het derde jaar op rij organiseert LOC begin oktober de Week van de Medezeggenschap. Cliëntenraadsleden, ondersteuners, bestuurders, brancheorganisaties, zorgkantoren en toezichthouders gaan met elkaar in gesprek. Minister Helder opent de Week. Belangrijke vraag: welke rol kunnen cliëntenraden spelen in een meer wijkgericht zorgaanbod?

In de sfeervolle Utrechtse broedplaats Kanaal 30 organiseert LOC van 3 t/m 7 oktober tal van workshops, inspirerende sessies en ontmoetingen. LOC-coördinatoren Thom van Woerkom en Marthijn Laterveer zijn verheugd dat de Week van de Medezeggenschap dit keer fysiek op locatie kan worden georganiseerd. Thom: “Omdat cliëntenraden behalve geïnformeerd en geschoold willen worden, elkaar graag willen ontmoeten, zijn we heel blij dat het nu eindelijk fysiek kan.” De Week staat bol van ervaringsverhalen uit de medezeggenschap. Bij de Vraagbaakstand kunnen bezoekers niet alleen live terecht met al hun vragen, maar ook voor alle LOC-publicaties. Ook voor ondersteuners is er een ontmoetingsplek. En belangenbehartiger Mariëlle Cuijpers gaat graag met je in gesprek over relevante thema’s voor belangenbehartiging door LOC. Cliëntenraadsleden die niet willen of kunnen afreizen naar Utrecht, kunnen gebruikmaken van een dagelijks variërend online programma. De donderdagavond wordt afgesloten met een online late-night talkshow. Op de afsluitende vrijdag kunnen cliëntenraadsleden een activiteit op de eigen locatie organiseren om hun zichtbaarheid te vergroten. Ook minister Helder zal haar opwachting maken en het belang van medezeggenschap benadrukken.

Veranderende rol cliëntenraad

Ook komende editie van de Week van de Medezeggenschap biedt LOC weer een kleurrijk en divers aanbod aan workshops over bijvoorbeeld de rol van de cliëntenraad en die van de ondersteuner, visie op medezeggenschap, contact met de achterban, samenwerking met partners, belangenbehartiging door LOC, Waardevol wonen en Waardevolle zorg. Thom: “Maar in de komende Week ligt de nadruk daarnaast ook op de vraag welke rol je als cliëntenraad gaat spelen in een veranderende samenleving en dito zorgaanbod. Cliëntenraden hebben van oudsher de taak om de belangen te behartigen van mensen die zorg en ondersteuning krijgen via de zorgorganisatie. Steeds meer mensen krijgen echter zorg thuis of ontvangen andere vormen van zorg – in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg. Dat vraagt ook om andere vormen van medezeggenschap. Zorg zal steeds meer vanuit de wijk worden georganiseerd, in plaats vanuit zorgorganisaties. Hoe organiseer je zeggenschap voor mensen die zorg nodig hebben in buurten en wijken?”

Hoe bereik je directe invloed?

De Week biedt cliëntenraden handvatten om te onderzoeken of ze de rol kunnen spelen die ze willen spelen. Ook in een veranderend, meer wijkgericht zorgaanbod. Marthijn: “Het belangrijkste doel van zeggenschap is Waardevolle zorg dichterbij brengen. Zodat mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben het leven kunnen leiden dat ze willen leiden. Hoe bereik je dat als cliëntenraad, zeker als je achterban meer divers en meer op afstand is? Ga je meepraten over beleid, de meerjarenstrategie of de jaarrekening? Of neem je zelf het initiatief en ga je zelf aangeven of bepalen wat er op het gebied van zorg moet gebeuren?” Thom: “Hoe bereik je dat mensen die zorg krijgen binnen een gemeenschap daar direct invloed op hebben?” Marthijn: “Hoe haal je de informatie op over wat mensen nodig hebben om een waardevol leven te kunnen leiden. En hoe zorg je vervolgens dat op basis daarvan zorg geleverd wordt? Een burgerraad zou een mogelijkheid zijn om tot maximale zeggenschap en invloed te komen.”

Stapje verder

Het overkoepelende thema van de Week is ‘De toekomst is Waardevolle zorg’. Hoe oriënteer je je als cliëntenraad op de toekomst? Welke focus heb je nodig om Waardevolle zorg dichterbij te brengen? Wat is je werkwijze? Marthijn: “Neem je de medezeggenschapswet als leidraad bij een advies of ga je toetsen bij mensen of ze de zorg krijgen die ze echt nodig hebben. Durf je die keuze te maken?” Thom: “Het is mooi als mensen na de Week het gevoel hebben een stapje verder gebracht te zijn in hun bijdrage aan Waardevolle zorg. Alle verschillende sectoren die elkaar tijdens de Week ontmoeten kunnen enorm veel van elkaar leren.”

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese