De Week van de psychiat­rie is even stil – maar niet helemaal

Geplaatst op 23 maart 2020

Deze week zouden in het kader van de week van de psychiatrie door het hele land volop activiteiten plaatsvinden. Helaas kunnen deze vanwege de maatregelen rondom het coronavirus niet deze week doorgaan. De afsluitende dag zal op een later moment opnieuw worden georganiseerd. De week is niet helemaal stil: landelijke werkgroep besteedt deze week wel op andere manier aandacht aan de week van de psychiatrie: één van de leden schreef onderstaande blog. En de voorzitter van de werkgroep komt later deze week op Out of the Box TV.

Out of the Box TV

De week van de psychiatrie is komende week op Out of the Box TV. Aankomende vrijdag zal Chris Nijboer (voorzitter werkgroep week van de psychiatrie) tussen 12 en 13 uur op de livestream vertellen over de week van de psychiatrie en andere onderwerpen. Ook Maarten van Ooijen, wethouder van de Gemeente Utrecht die op de slotdag van de week van de psychiatrie zou spreken, zal waarschijnlijk ook op Out of the box TV komen. Dus houdt de livestream en de programmering in de gaten!

BLOG – ‘De Week van de Psychiatrie is even stil’

Het is stil op straat en in het park, het Wilhelminapark waar ik graag heen ga om te genieten van de rust, als de stad leeft. Het lijkt nu uit gestorven, zondagmiddag 22-03-2020, want mensen worden geadviseerd thuis te blijven.
Er spelen een paar kinderen met de bal en twee meisjes zijn aan het frisbeen, ’n vogel zingt, verder is het stil.

Ik zou nu ook thuis moeten zitten maar het lukt me niet de hele dag. Ik was bijvoorbeeld nu liever druk bezig met voorbereidingen voor de Week van de Psychiatrie. 28 maart was een dag waar ik naar uitkeek, de landelijke slotdag in Utrecht, in de stad waar ik sinds 1999 woon.

Maar ook hier heeft het corona virus roet in het eten gegooid. Ik werd gevraagd om mee te doen en denken, door de landelijke werkgroep, en hoefde daar niet lang over na te denken. Het thema alleen al staat me op het lijf geschreven. 

Ik heb me ondanks mijn beperking door hard te werken weer een plaats verschaft midden in de maatschappij, dit alles heeft mijn herstel enorm bevorderd. Betekenisvol meedoen is geen loze kreet, het heeft mijn leven weer op de kaart gezet.

De week is niet geannuleerd maar opgeschort, er wordt naar een nieuwe datum gezocht, misschien in de zomer. Het zou heel jammer zijn van alle tijd en werk die we in week gestopt hebben om hem niet te presenteren. Op veel plekken in het land zijn zoveel mooie programma’s opgezet. 

Het thema van dit jaar was/is “Betekenisvol Meedoen” een thema dat nu veel meer en een andere inhoud krijgt door dit virus. Veel mensen met of zonder beperking staan nu aan de kant en kunnen niets méér doen dan afwachten.

Ik wens allen een goede gezondheid toe en hoop jullie in betere tijden alsnog te ontmoeten in Utrecht of ergens anders,

Vriendelijke groet,
Namens de landelijke werkgroep van de week v/d psychiatrie 2020,

Willem de Groen, lid landelijke werkgroep week v/d psychiatrie 2020

Ingrijpende maatregelen

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor iedereen in Nederland. De regering neemt allerlei maatregelen om de verspreiding van het virus te vertragen. Deze maatregelen zijn ingrijpend op het leven van alledag. Onze samenleving staat onder druk, nu veel mensen thuis zitten en elkaar ontmoeten wordt afgeraden. Vanwege de veiligheid zijn er steeds meer beperkingen om bezoek te ontvangen. Of kunnen mensen die zorg nodig hebben niet meer hun behandeling volgen. Samen leven wordt lastiger wanneer je elkaar niet fysiek kunt ontmoeten. Al helemaal wanneer je zelf kwetsbaar bent of de ander dat is. Tegelijk worden we opgeroepen om elkaar te helpen waar daar kan. Hoe doen we dat op afstand?

Tips voor mensen met psychische klachten

  • Binnen de geestelijke gezondheidszorg hebben mensen zelf een praatgroep opgezet op een online platform wat oorspronkelijk voor gamers is bedacht. Via dat platform ondersteunen ze elkaar, omdat veel behandelingen zijn afgezegd of omgezet in een telefonisch consult.
  • Tips voor steun tijdens corona lees je op de website van MIND
  • Heb je zelf een tip? Plaats een reactie onder dit bericht!

Meer weten?

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese