Wet verplichte ggz

Geplaatst op 3 oktober 2019

De Wet Verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) gaat op 1 januari 2020 in. De wet regelt de rechten van mensen met psychiatrische problematiek die te maken hebben met verplichte zorg. Ook jeugdigen kunnen hiermee te maken krijgen. Een van de belangrijkste veranderingen is dat verplichte zorg ook bij mensen thuis toegepast kan worden.

Dwang voorkomen

De bedoeling van de Wvggz is om verplichte zorg te voorkomen. Dit betekent dat verplichte zorg enkel als laatste middel ingezet mag worden. Eerst moet onderzocht worden of vrijwillige zorg mogelijk is. En wanneer dit niet kan, dan moet de lichtste vorm van verplichte zorg gebruikt worden en bij voorkeur bij iemand thuis. Ook moet de zorg erop gericht zijn de verplichte zorg af te bouwen.


Op de website dwangindezorg.nl staat een video met uitleg over de Wvggz.

Positie jeugdigen en ouders

Voor kinderen onder de twaalf jaar geldt altijd dat de ouders/voogden beslissen over de verplichte zorg. Is een jongere tussen de 12 en 16 jaar en wilsbekwaam, dan beslist de jongere zelf. Is de jongere wilsonbekwaam, dan telt wat de ouders/voogden willen.

De Wvggz regelt dat de cliënt invloed moet hebben op de verplichte zorg gedurende de hele periode waarin deze wordt toegepast. Dat geldt ook voor kinderen en jongeren. Zo heeft degene die zorg nodig heeft het recht om aan te geven welke zorg en behandeling zijn voorkeur heeft. Hier moeten hulpverleners aan voldoen. Alleen als de wensen van de cliënt in strijd zijn met goed hulpverlenerschap kunnen zij de wensen naast zich neerleggen. Verder moeten hulpverleners regelmatig met de cliënt overleggen en de zorg samen evalueren. Ook heeft een cliënt recht op uitleg in begrijpelijke taal.

Aan de slag met de Wvggz

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese