Definitief: Wmcz 2018 treedt op 1 juli 2020 in werking

Geplaatst op 20 maart 2020

We hebben even moeten wachten, maar nu is het zover: het Staatsblad heeft het inwerkingtredingsbesluit van de Wmcz 2018 op 20 maart 2020 gepubliceerd. Hierin staat dat de Wmcz 2018 en het besluit Wmcz 2018 op 1 juli 2020 van kracht worden. Daarmee komt de oorspronkelijke Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen uit 1996 te vervallen.

Publicatie in Staatsblad

Het inwerkingtredingsbesluit geldt zowel voor de Wmcz 2018 als het besluit Wmcz 2018. Het besluit regelt welke instellingen niet verplicht zijn om een  cliëntenraad in te stellen. En voor welke zorgvormen de grens van 25 zorgverleners geldt voor het instellen van een cliëntenraad. De publicatie in het Staatsblad was nog de enige formele barrière die inwerkingtreding van de wet in de weg stond.

Nieuwe afspraken maken

Nu de Wmcz 2018 per 1 juli 2020 in werking treedt, moeten cliëntenraden en zorgorganisaties aan de slag om nieuwe afspraken te maken. Dit leggen zij vast in een medezeggenschapsregeling. LOC schrijft samen met ActiZ, Zorgthuisnl en GGZ Nederland een modelregeling. Deze willen we op 3 april publiceren. In april organiseren we een webinar om de modelregeling toe te lichten en vragen van cliëntenraden te beantwoorden. Houd daarvoor de berichten op ons platform in de gaten.

Informatie voor cliëntenraden

Het afgelopen jaar heeft LOC brochures, berichten en trainingen ontwikkeld om cliëntenraden te ondersteunen bij de voorbereiding op deze nieuwe wet. Zo zijn ruim 5000 exemplaren van de Basisinformatie medezeggenschap verspreid. We organiseren verschillende landelijke trainingen en ondersteunen talloze cliëntenraden met een traject op maat.

De komende periode blijven we ons richten op meer informatie over de Wmcz 2018 en alle onderdelen daarvan. Zo schrijven we nu een handreiking voor de medezeggenschapsregeling. En herzien we onze opleidingsgids, waar de Wmcz 2018 een prominente plek in krijgt.

Inzet LOC bij cliëntenraden

Daarnaast zijn onze adviseurs beschikbaar voor alle praktische vragen over de Wmcz 2018 medezeggenschap, en inzetbaar voor trajecten om nieuwe afspraken over de medezeggenschap te maken. Neem gerust contact op met de Vraagbaak via 030 284 32 00 of vraagbaak@loc.nl.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese