Demen­tiemonitor: ervaringen mensen met dementie en man­telzor­gers

Geplaatst op 4 april 2022

Alzheimer Nederland wil graag weten hoe het met mantelzorgers gaat en wat de ervaringen zijn met de professionele zorg. Zo kunnen zij de belangen behartigen bij beleidsmakers in en rond de zorg. Daarom voert Alzheimer Nederland iedere twee jaar de Dementiemonitor Mantelzorg uit.  Nieuw dit jaar is dat er niet alleen voor mantelzorgers, maar óók voor mensen met dementie een vragenlijst is ontwikkeld.

Ga naar dementiemonitor.nl en vul de online vragenlijst in.

Tweejaarlijks onderzoek

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg voor mensen met dementie. Alzheimer Nederland vindt het daarom belangrijk om te weten wat er onder hen leeft. Zo kunnen zij beter opkomen voor hun belangen en voor de belangen van de mensen voor wie zij zorgen. Wat vinden mantelzorgers belangrijk? Hoe ervaren zij de zorg voor hun naasten? Deze en meer vragen stelt Alzheimer Nederland mantelzorgers iedere twee jaar in de Dementiemonitor Mantelzorg. Dit landelijke onderzoek doen zij samen met het Nivel, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. Onlangs is de 8ste editie gestart, die een looptijd heeft tot en met 30 juni 2022. Nieuw dit jaar is dat er niet alleen voor mantelzorgers, maar óók voor mensen met dementie een vragenlijst is ontwikkeld.

De zorg verbeteren

De vragenlijst kan zoals gezegd worden ingevuld tot en met 30 juni 2022. In het najaar verschijnt een rapport. Daarnaast komen er regionale rapporten voor regio’s met een groot aantal respondenten. De uitkomsten van de Dementiemonitor Mantelzorg deelt Alzheimer Nederland met het ministerie van VWS, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten. Ook Tweede Kamerleden maken er gebruik van. Zo beïnvloedt Alzheimer Nederland beslissingen met als doel de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers te verbeteren.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese