Dialoog & daadkracht | Landelijk congres cliënten­raden 2020

Geplaatst op 15 oktober 2020

Op maandag 30 november is het Landelijk Congres Cliëntenraden, mede georganiseerd door LOC. Dit jaar anders dan anders, namelijk een online talkshow. Live vanuit Capital C in Amsterdam zenden we uit. Met inspirerende gasten zoals Jet Bussemaker en Theo van Uum. Zij schuiven aan bij onze dagvoorzitter Hadassah de Boer. Meld je nu aan!

Dialoog & daadkracht

Het thema van het congres is Dialoog & daadkracht. Tijdens de online talkshow komen verschillende onderwerpen aan bod. Hoe kunnen cliëntenraden invloed uitoefenen? Hoe heb je het juiste gesprek over wat mogelijk en gewenst is voor de bewoner. Met het bestuur, de personeelsvertegenwoordiging en de raad van toezicht. Op welke manier kan de Wmcz2018 hierbij helpen? En wat betekent dat in een crisissituatie zoals de coronacrisis?

Te gast op 30 november

 • Cliëntenraadsleden blikken terug op coronacrisis
 • Theo van Uum (directeur langdurige zorg van het ministerie van VWS) over visie en ontwikkelingen verpleeghuiszorg
 • Marthijn Laterveer (LOC) en Marika Biascics (NCZ) over Wmcz2018 en de handreiking
 • Jet Bussemaker (voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) over invloed uitoefenen en beslissingen maken
 • Tineke Abma (directeur Leyden Academy en hoogleraar Participatie & Diversiteit, Amsterdam UMC) over de impact van samenwerken
 • Bestuurder, Lid raad van toezicht en cliëntenraadslid: hoe geef je invulling aan medezeggenschap?
 • Afsluitende spreker: nog aan te kondigen

Voor wie?

Het congres is bedoeld voor cliëntenraden, bestuurders, ondersteuners van cliëntenraden en raden van toezicht van zorgorganisaties die verpleeghuiszorg aanbieden. Zowel intramurale als extramurale zorg. Het congres wordt georganiseerd door LOC Waardevolle zorg en Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg (NCZ) samen met het ministerie van VWS.

Praktisch

Dit jaar geen congres op een evenementenlocatie en meer dan 600 bezoekers. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is de talkshow digitaal te volgen. Meld je nu aan. Ongeveer 1 week van tevoren krijg je een link/URL toegestuurd, via die link volg je de show. Op maandag 30 november zenden we van 14.00 uur tot 16.00 uur live uit. 

 • Datum: maandag 30 november
 • Tijd: 14.00 – 16.00 uur (13.30 online inloop)
 • Locatie: achter je eigen laptop*

*Ga je samen met andere cliëntenraadsleden naar de talkshow kijken? Houd je dan aan de coronamaatregelen (1,5 meter afstand). Wij volgen tijdens de uitzending ook de richtlijnen van de RIVM. 

Minister Hugo de Jonge van het ministerie van VWS aan het woord:
‘Het is een bewogen jaar voor de zorg. Als corona ergens ongenadig hard heeft toegeslagen, dan is het wel in de verpleeghuizen. En het werk dat de verpleeghuizen hebben verzet en nog steeds verzetten, is echt indrukwekkend. De hele situatie stelde de cliëntenraadsleden voor enorme uitdagingen. Alleen al praktisch, omdat u tijdelijk minder vaak of zelfs helemaal niet meer fysiek op de locaties kon komen. Ook moreel. De dilemma’s over zorg en kwaliteit van leven in verpleeghuizen waren ingewikkeld.
Daarin is de rol van de cliëntenraad onverminderd belangrijk, zelfs onmisbaar. Als geen ander kunt u zorgverleners, aan management en aan bestuur duidelijk maken, wat bewoners nodig hebben. Zij kunnen hun werk beter doen, omdat u de bewoners vertegenwoordigt. Ik hoop dat u dat vol overgave blijft doen. Blijf u uitspreken. Grijp alle mogelijkheden aan en ga uitgenodigd en onuitgenodigd het gesprek aan met uw bestuurder, met de Raad van Toezicht en met de vertegenwoordiging van het personeel. Laat horen wat zo belangrijk is voor bewoners van verpleeghuizen. En pak door als dat nodig is: dialoog en daadkracht! Niet voor niets het thema van het Landelijk Congres  Cliëntenraden (online) van dit jaar. Veel succes!’

Aanmelden

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

 • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese