Eerst een thuis en verdere decentralisatie beschermd wonen

Geplaatst op 12 december 2022

Vorige week presenteerde staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) samen met ministers Schouten (Armoedebeleid) en De Jonge (Volkshuisvesting)het Nationaal Actieplan Dakloosheid: ‘Eerst een Thuis’. Van Ooijen debatteerde daarover met de commissie VWS in de Tweede Kamer, waarbij ook de doordecentralisatie van beschermd wonen aan de orde kwam.

Met ‘Eerst een thuis’ zet het kabinet in op:

  1. Versterken bestaanszekerheid: borging van het bestaansminimum;
  2. Preventie: voorkomen dakloosheid is altijd het beste;
  3. Wonen Eerst: iedereen een eigen woonplek met ondersteuning op maat;
  4. Integraal werken in de uitvoering: regie, snelheid en menselijke maat;
  5. Geen beleid zonder ervaringskennis: beleid wordt gemaakt, getoetst en uitgevoerd met mensen met ervaringskennis; 
  6. Inclusieve aanpak: aandacht voor jongeren, LHBTIQ+ en dakloze EU-burgers .

Meer informatie over het Actieplan Dakloosheid vind je op de website van de rijksoverheid.

Verdere decentralisatie beschermd wonen

Het kabinet wil dat gemeenten nog meer verantwoordelijkheid krijgen en meer gaan samenwerken, inzetten op preventie en lokale passende ondersteuning mogelijk maken. Zodat mensen thuis of lokaal passende ondersteuning kunnen krijgen. De Raad van State signaleerde eerder dit jaar dat de randvoorwaarden voor deze verdere decentralisatie nog niet goed geregeld zijn. Daarmee dreigen cliënten de dupe te worden. De Raad van State adviseerde om te wachten met deze wijziging totdat zeker is dat de gemeenten en de mensen die deze vorm van zorg en wonen nodig hebben daar klaar voor zijn. Lees verder op de website van Raad van State. De bedenkingen en zorgen over de verdere decentralisatie werden gedeeld door de Tweede Kamer tijdens het debat op 7 december: lees verder daarover op de site van de Nederlandse ggz.

Warme samenleving

LOC Waardevolle zorg blijft de ontwikkelingen volgen. Het is ook belangrijk om de vraag te blijven stellen: wat maak dat mensen terecht komen in een situatie van dakloosheid, of toegewezen zijn op een noodopvang? Het is hard nodig dat we met elkaar werken aan een samenleving waarin ieder mens telt en van waarde is. Waarin de lokale samenleving de basis vormt. Waar we nieuwe verbindingen tussen mensen tot stand brengen. Met publieke diensten die mensen ondersteunen, zodat ze hun leven kunnen leiden op een manier die bij hen past. Beleid dat gebaseerd is op vertrouwen in mensen. Het vraagt om een samenleving waarin mensen ruimte krijgen. Een samenleving die warm aanvoelt in plaats van koud, hard en zakelijk. Daarvoor zullen we moeten investeren in meer collectieve voorzieningen en bestaanszekerheid voor mensen. LOC blijft zich samen met aangesloten cliëntenraden en deelnemers in vernieuwingsbewegingen daar op vele manieren voor inzetten.

Lees verder

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese