“El­kaar echt zien”: Thema Week van de Medezeg­genschap 4-8 oktober 2021

Geplaatst op 16 juli 2021

De tweede editie van de Week van de Medezeggenschap komt eraan: 4-8 oktober 2021. Dit keer staat de Week in het thema van “Elkaar echt zien”: een van de basisingrediënten om te komen tot Waardevolle zorg. We organiseren weer een week volop ontmoeting en inspiratie om samen stappen te zetten naar zorg die uitgaat van de waarden van mensen. En tegelijk de uitgelezen kans om de meerwaarde van medezeggenschap zichtbaar te maken voor iedereen die hiermee te maken heeft.

Elkaar echt zien: basisingrediënt voor Waardevolle zorg

Dit jaar is bewust gekozen voor het thema ‘Elkaar echt zien’. Want zorg die uitgaat van de waarden van mensen is wat ons drijft: wat doet ertoe voor iemand – en wat is er nodig zodat diegene een betekenisvol leven kan leiden? Er is geen pasklaar recept waarvan je bij voorbaat de uitkomst weet. Het geheim zit hem juist in de unieke ontmoeting, de relatie en het contact daar op dat moment. Met open ogen, een open hart en echt contact kom je een heel eind. Geen afgemeten ingrediënten en temperatuur, maar je merkt het direct wanneer je de ander echt ziet. Of wanneer de ander jou ziet – wanneer je elkaar ziet. Of je nou zorg ontvangt, verleent, of betrokken bent op een andere manier. Als buur, als dochter, als sportvriend. Als professional, als mantelzorger, als ouder. In die relatie tussen zorgverlener, degene die zelf zorg nodig heeft en diens naasten: daar gebeurt het. 

Dit geldt net zo goed voor de medezeggenschap: word je als cliëntenraad gezien en gewaardeerd door de organisatie? Hoe werkt dat uit in de onderlinge samenwerking en wat beteken je voor elkaar? En: zie je zelf als raad goed wat voor cliënten van belang is? Zien de mensen die zorg ontvangen wat de cliëntenraad doet en de successen die je met elkaar behaalt?

Zichtbaar zijn

Grijp deze week daarom ook de kans om binnen je eigen organisatie zichtbaar te maken wat de meerwaarde van medezeggenschap is. Ook daarvoor hebben we bewust ruimte in het programma gemaakt op donderdagmiddag 7 oktober (of kies zelf een moment dat beter past). Je kunt een eigen bijeenkomst, marktje, koffiemoment, pizza-meeting, of wat dan ook op touw te zetten. Zolang je maar een moment kan organiseren met mensen die zorg ontvangen, naasten en andere betrokkenen in de organisatie in gesprek te gaan: Om te laten zien dat je er bent als raad en hoe je je nek uitsteekt voor de belangen van de mensen die zorg krijgen. Om in gesprek te gaan over een dilemma en om daar input voor op te halen. Om zelf ook inspiratie op te doen voor nieuwe thema’s om mee aan de slag te gaan. We denken graag met jullie mee over een moment en vorm die voor jullie passend is!

We horen graag welke ideeën jullie hebben om de medezeggenschap deze week binnen je eigen organisatie op de kaart te zetten. Deel deze graag via een reactie onderaan dit bericht, via een praat-mee of via social media, bijvoorbeeld met de hashtag #medezeggenschap (LOC op Facebook, Twitter, Linked-In). Zodat ook anderen hun voordeel ermee kunnen doen! 

Elkaar weer ontmoeten 

Na de volledig online week vorig jaar, zijn we blij dat we elkaar deze week ook weer echt kunnen ontmoeten. (hierbij houden we uiteraard rekening met de maatregelen die gelden). Naast vele online sessies zijn er deze week ook regionale bijeenkomsten. 

Aanmelden

Het volledige programma is inmiddels bekend: je kunt je nu inschrijven voor de specifieke sessies en regionale bijeenkomsten. Ga daarvoor naar de speciale website:

Meer weten

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.