Finan­ciële tegemoet­koming slachtof­fers geweld in jeugdzorg

Geplaatst op 23 februari 2022

Kinderen, jongeren, gezinnen die te maken krijgen met jeugdzorg, moeten kunnen rekenen op goede en veilige zorg. Dat dit niet altijd het geval is, is ronduit vreselijk. Sommige kinderen en jongeren krijgen zelfs te maken met fysiek of psychisch geweld. Commissie de Winter heeft daar eerder onderzoek naar gedaan: in 2019 verscheen daarover een rapport. Daarmee kwam meer aandacht, erkenning en ook ondersteuning voor kinderen en jongeren die te maken kregen met geweld en/of misbruik. Ook kunnen zij beroep doen op een schadevergoeding. 

Tijdelijke regeling slachtoffers jeugdzorg

Op 1 januari 2021 is de Tijdelijke regeling financiële tegemoetkoming slachtoffers geweld in de jeugdzorg van start gegaan. Deze regeling is bedoeld voor (destijds) minderjarigen die in een pleeggezin, instelling of opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen verbleven en hier tussen 5 mei 1945 en 12 juni 2019 slachtoffer werden van ernstig geweld of dwangarbeid. Ben je slachtoffer van geweld in de jeugdzorg? Tot en met 31 december 2022 kun je aanspraak maken op deze regeling: meer informatie.

LOC ontving het signaal dat deze regeling niet zo bekend is onder kinderen/jongeren die nu of kort geleden binnen een pleeggezin of instelling verbleven. Cliëntenraden kunnen de organisatie vragen om deze regeling actief onder de aandacht te brengen.  

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese