Gastles door ervaringsdes­kundigen voegt echt iets toe

Geplaatst op 26 november 2019

Jeffrey (33) en Chantal (24), ervaringsdeskundigen in de jeugdzorg, gaven gastlessen bij Fontys Hogeschool in Eindhoven. Zij namen de studenten Forensische Orthopedagogiek mee in hoe zij – door problemen thuis – in contact kwamen met jeugdzorg. Zij waren toen 4 en 10 jaar oud. Een lange weg langs onder meer gezinsvervangende tehuizen, de jeugdgevangenis en gesloten inrichtingen volgde.

Vragen

Na het delen van hun persoonlijke verhalen konden de studenten vragen stellen. Zo werd onder meer gevraagd naar wat zij hulpverleners zouden willen meegeven: “Wees helder tegen kinderen, ze begrijpen veel. Geef het toe als je iets niet weet of iets op een andere manier had moeten doen. En geef ook eens een schouderklopje, of als dat kan een knuffel, want ook wij zijn mensen, ook wij hebben gevoel.”

Student: “Het is bijzonder leerzaam om deze verhalen uit de praktijk te horen. Het opent je ogen en zet je aan het denken over hoe kinderen en jongeren de jeugdzorg ervaren, wat zij belangrijk vinden en waar zij behoefte aan hebben.

Ook interesse in een gastles?

Heeft jouw opleiding ook interesse in een gastles door ervaringsdeskundigen in de jeugdzorg? Neem contact op met adviseur Jeugd Dennis van den Brink via d.vandenbrink@locjeugd.nl.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese