Geen afvinklijstjes meer, maar kwaliteitsbeeld

Geplaatst op 10 april 2025

Sinds het Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’ in juli 2024 van kracht werd, zijn de zeventien partijen druk doende invulling te geven aan de uitwerking ervan. Inmiddels zijn er een handreiking ‘Inzicht in kwaliteit’, een video en doe-boekje ontwikkeld met alle informatie over het kwaliteitsbeeld.

Beluister artikel

Zoals we al eerder hebben aangeven, is het uitgangspunt van het Generiek kompas écht anders dan zes jaar geleden bij de kwaliteitskaders. De afvinklijstjes worden vervangen door een kwaliteitsbeeld. Maar wat is een kwaliteitsbeeld? Waar moet het aan voldoen? Om op deze vragen antwoord te geven is een handreiking ‘Inzicht in kwaliteit’ ontwikkeld. Die handreiking bevat twee sets aan indicatoren die kwaliteitsinformatie moeten opleveren voor de verpleeghuiszorg en wijkverpleging. En noodzakelijke informatie over het kwaliteitsbeeld van zorgaanbieders die onder het Generiek kompas vallen.

Transparantie kwaliteit zorg

Uiterlijk op 31 maart 2025 moest het eerste kwaliteitsbeeld van 2024 klaar zijn. Het kwaliteitsbeeld is een terugblik, een reflectie en een vooruitblik op de vijf bouwstenen van het Generiek kompas . Zorgaanbieders wordt gevraagd in te gaan op de vijf bouwstenen. Verder zijn zij vrij om de inhoud van het kwaliteitsbeeld naar eigen wens vorm te geven. Het kwaliteitsbeeld is bedoeld om transparant te zijn over de kwaliteit van zorg. Zorgaanbieders die onder de reikwijdte van het Generiek kompas vallen, leveren elk jaar – verplicht – hun kwaliteitsinformatie aan, aan het Zorginstituut Nederland en plaatsen de informatie op hun website. Het Zorginstituut heeft de wettelijke taak om die verplichte informatie als openbare data te publiceren, voor professionals én burgers. Hiermee kan iedereen een goed beeld krijgen van de betreffende zorgaanbieder.

Ruimte voor dialoog

Veel zorgorganisaties zijn meteen in augustus vorig jaar aan de slag gegaan met het op te stellen kwaliteitsbeeld. Zo ook ouderenzorgorganisatie De Rijnhoven. Marjolein Zanen, raad van bestuur, vertelt: “Het Generiek kompas is voor ons een goede start om anders te kijken. Zeker het opstellen van een kwaliteitsbeeld geeft ons handvatten om samen met de medezeggenschapsraden zoals de cliëntenraad, ondernemingsraad en verpleegkundige en verzorgende adviesraad, invulling te geven aan de kwaliteit van bestaan van ouderen met een hulpvraag. De kracht van het verhalende is sterk; het geeft ruimte voor dialoog. Dat wil niet zeggen dat indicatoren geen waarde meer hebben, indicatoren zijn tenslotte een belangrijk fundament voor het leren en ontwikkelen van professionals. Ik zie het Generiek kompas als een uitdaging en een mooie kans om samen vorm te geven aan de zorg voor morgen.”

Input cliëntenraad

De cliëntenraad is in dit proces uitgenodigd mee te denken en input te leveren. Zoals medezeggenschap bedoeld is. Jacques van de Horst, voorzitter van de centrale cliëntenraad De Rijnhoven, heeft hier veel waardering voor. “Er verandert nogal wat en veel is nog niet uitgekristalliseerd wat het Generiek kompas betreft. Neem nu het kwaliteitsbeeld dat in het eerste kwartaal van 2025 al opgeleverd moet worden. Terwijl het nog niet geheel duidelijk is waar het beeld aan moet voldoen en wat hierin de rol van de cliëntenraad moet zijn. Wat meer en tijdige informatie was wel prettig geweest. Maar als cliëntenraad hebben we vorig jaar met de bestuurder toch initiatieven genomen om te werken aan een kwaliteitsbeeld.

Handige hulpmiddelen

Video Generiek Kompas

Doe-boekje over het Open gesprek

Als je zorg nodig hebt, wil je een zo goed mogelijk leven blijven leiden. Thuis of in een verpleeghuis. Het is belangrijk dat de zorg goed bij je past, bij wat je nodig hebt en hoe je graag wilt leven. Daarbij zijn de mensen om je heen belangrijk, zoals eventuele partner en kinderen, familie, vrienden en buren.

Goede zorg begint met een open gesprek tussen jou en een professional. Samen bekijken jullie wat nodig is. Hoe kan de zorg zo goed mogelijk kan aansluiten bij jouw behoeften en die van je naaste(n)? Natuurlijk kan er verschil zitten tussen wat je wil en wat er mogelijk is. Met elkaar bespreken jullie hoe je de juiste zorg en ondersteuning kunt krijgen.

Om je (op weg) te helpen hebben we een ‘doe-boekje’ gemaakt, getiteld ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’. Het betreft een praktische gids. Je leest hierin hoe je je kunt voorbereiden op een gesprek met een zorgprofessional. Voor en tijdens het gesprek kun je in het boekje opschrijven wat voor jou belangrijk is.

Dit artikel verscheen in LOC tijdschrift Zorg & Zeggenschap voorjaar 2025

Lees meer

Over de vijf bouwstenen: Generiek kompas – Het gesprek over waardevolle zorg staat centraal – LOC Cliëntenraden

Download artikel als PDF

Praat mee!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 21 april (Tweede Paasdag) zijn wij gesloten.
Per 1 januari is LOC gefuseerd met Raad op Maat. Dat betekent méér kennis en expertise als het gaat om (mede)zeggenschap van mensen met een beperking. Wil je meer weten over Raad op Maat? Bekijk de website.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese