Genomineer­de verpleeg­huizen van de toekomst

Geplaatst op 13 december 2019

Dit jaar konden verpleeghuizen die technologische innovaties (willen) inzetten, weer meedoen aan een competitie waarbij 10 uitgekozen organisaties gratis advies krijgen om hun idee te implementeren. Begin 2021 kiest een deskundige jury twee organisaties die zich Zorgvernieuwer 2021 mogen noemen. 

Verpleeghuizen van de toekomst

Zorgverzekeraars Nederland heeft op 5 september 2019 de challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’ gelanceerd. De challenge is bestemd voor verpleeghuizen die technologische innovatie (verder) willen implementeren in hun organisatie, waardoor de kwaliteit van zorg voor cliënten toeneemt en/of het werken voor medewerkers aantrekkelijker wordt. Het gaat hierbij om een nieuwe implementatie of opschaling van bestaande, al in praktijk (bij een zorgorganisatie) gebruikte technologie en/of ICT. Bijvoorbeeld domotica, eHealth, wearables of telemonitoring.

10 genomineerde verpleeghuizen

Dit jaar hebben 30 organisaties meegedaan. Inmiddels zijn de tien genomineerde verpleeghuizen van de toekomst bekend gemaakt. Er zijn vijf organisaties genomineerd met een nieuwe implementatie en vijf organisaties genomineerd om technologie verder op te schalen. Zij krijgen 10 maanden lang anderhalve dag per week begeleiding van een adviesbureau bij het (verder) implementeren van de innovatie. Uit beide groepen wordt bovendien een van de verpleeghuizen benoemd tot Zorgvernieuwer 2021.

Nieuwe implementatie

 1. Vitalis Woonzorg groep – leefcirkels
 2. CuraMare – Een slimme zool met gps-systeem
 3. Stichting WVO zorg – App ‘Sprekende beelden’  
 4. Stichting Amstelringgroep – Cinnovate zorg alarmopvolging + onderzoeken gebruik van data
 5. Zorggroep Sint Maarten – Smart Glass

Opschaling

 1. Patyna – Tandenborstel van dental robotics
 2. Interzorg Noord-Nederland – MedEye medicatieveiligheid
 3. Stichting Sint Jacob – Douche-wc
 4. Schakelring – Travis communicatie vertaler
 5. TanteLouise – Wolk heupairbag

Inpassing van de technologische innovatie 

Het doel van de challenge ‘Verpleeghuizen van de toekomst’ is om structurele inzet van technologie te vergroten en te stimuleren binnen de verpleeghuiszorg. Hierin staat niet de technologie zelf centraal, maar de maar de inpassing van de technologische innovatie binnen de dagelijkse werkprocessen. Dit moet zorgen voor meer kennis over de technologie en een bredere implementatie van technologie binnen de verpleeghuiszorg. Op verzoek van het ministerie van VWS coördineert Zorgverzekeraars Nederland (ZN) deze challenge. ZN vertegenwoordigt de zorgkantoren, die de langdurige zorg inkopen. De challenge past binnen het beleid en de taak van zorgkantoren om leren en verbeteren bij zorgaanbieders te stimuleren en kennisdeling over innovaties te bevorderen. Bij de challenge zijn verschillende organisaties betrokken: ActiZ, V&VN, Verenso, zorgkantoren, LOC Waardevolle zorg en Patiëntenfederatie Nederland.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

 • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese