Gezamen­lijke reactie cliënten­raden op rapport Commissie Bos: ‘Zelfstan­dig wonen in 2030’: Denk mee!

Geplaatst op 14 februari 2020

Afgelopen maand is het rapport Oud en zelfstandig in 2030. Een reisadvies verschenen. De commissie ‘Toekomst zorg thuiswonende ouderen’ (oftewel: Commissie Bos) houdt zich bezig met de vraag hoe de zorg voor thuiswonende ouderen in de toekomst op peil te houden is. In het rapport geeft de commissie antwoord op deze vraag. Zij doen in totaal vijfendertig aanbevelingen die variëren van kleine tot grote beleidsmatige en financiële ingrepen.

Tot 1 april kan iedereen die dat wil reageren. Vervolgens zullen alle reacties en commentaren besproken worden door de commissie. En zal in de zomer van 2020 het definitieve rapport verschijnen.

Reactie namens cliëntenraden

LOC wil deze kans grijpen om als cliëntenraden met elkaar het rapport te bespreken En vervolgens op basis daarvan gezamenlijk een reactie te sturen aan de commissie Bos. Zo kunnen we een krachtige stem laten horen over de vraag hoe cliëntenraden de toekomst van de zorg voor thuiswonende ouderen zien.

Samen willen we een aantal concrete punten meegeven aan de commissie voor in de definitieve versie van het rapport.

LOC organiseert daarom op woensdag 18 maart een bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst willen we met elkaar in gesprek over drie punten:

 • Wat staat er in het rapport van de commissie Bos?
 • Wat betekenen deze aanbevelingen voor cliënten(raden)?
  1. Ga (ver)bouwen
  2. Ga digitaal
  3. Werk samen!
 • Wat willen wij de commissie Bos meegeven?

Bart Heerema, belangenbehartiger bij LOC zal de uitkomsten van dit gesprek vertalen in een reactie aan de Commissie Bos.

Praktische informatie

Alle leden van cliëntenraden zijn welkom bij deze bijeenkomst.

LOC annuleert alle bijeenkomsten tot 1 april, meer informatie lees je in dit bericht

 • Wanneer: Woensdag 18 maart
 • Waar: Vechtclub XL Europalaan 2B, 3526 KS Utrecht
 • Tijdstip: Van 14.00 – 16.00
 • Aanmelden: Voor maandag 9 maart, via dit aanmeldformulier
 • Kosten: Voor cliëntenraden die lid zijn van LOC is deze bijeenkomst gratis. Niet-leden vragen we om een bijdrage van 35 euro per persoon.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee! (6)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

eelke wiersma 3 jaar geleden

Het rapport Commissie Bos heeft de verdienste dat het een mooi overzicht is van alle ontwikkelingen. De informatie is echter al heel lang bekend (uit afzonderlijke onderzoeken en rapportages).
De “ouderen” wonen niet in Den Haag in het Ministerie VWS. De ouderen wonen in hun eigen dorp of wijk. De gemeenten hebben daarom de taak en verantwoordelijkheid om met de ouderen zelf in gesprek te gaan wat zijn hun wensen en oplossingen zijn. Ga daarbij uit van het wonen in een huis of vorm van wonen waar het goed toeven is ( een leuke dag, ontmoeting en gezelligheid, goed en smakelijke eten, veilige zorg) in plaats van nieuwe “verpleeghuizen” te realiseren. 
Kortom, niet te veel tijd besteden aan landelijke beleidsnota’s. Immers, wethouder en later staatssecretaris Schaefer zei al “in een beleidsnota kun je niet wonen”.
Verder een principiële opmerking: De  cliënten raden van verpleeghuizen zijn er voor de huidige cliënten. Natuurlijk zullen zij ook betrokken worden bij beleid van de organisatie. Verbouwingen en verhuizingen met gevolgen voor de huidige cliënten etc. Moet met medezeggenschap plaatsvinden.  Maar, weten de cliënten raden zelf wel wat de jongere generatie ouderen voor wensen hebben? 
 

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 3 jaar geleden

Dag Eelke,
Dank voor deze reactie! Komt u 18 maart ook meepraten in Utrecht over dit stuk? We nemen ik elk geval wat u hierboven zegt mee. 
Over de opmerking of clientenraden weten wat er speelt bij de (jongere generatie) ouderen; ik denk dat het heel goed is dat in de nieuwe wet expliciet geborgd staat dat de cliëntenraad de wensen en behoeften van de cliënten (de achterban/alle clientgroepen) moet inventariseren. Want je kan niet invullen voor een ander wat zij belangrijk vinden. Dat kan je alleen weten door het te vragen, mee te ervaren, te luisteren, te zien, kortom door blijvend in contact te staan. En samen met organisatie; RvB en RvT, denkt men ook aan de toekomst en spelen we in op wat er straks nodig is. Dat zijn boeiende gesprekken, soms pittig om signalen van de “nog te komen client” op te halen, maar zeer noodzakelijk om in te spelen op wat nodig zal zijn straks. Bijvoorbeeld door contact met de raden waar jongere ouderen nu nog zorg thuis krijgen, daar al op te halen wat er straks nodig zal zijn als die ouderen in een woonzorg setting komen te wonen. 
Heeft u zelf ideeen of tips bij hoe die signalen het beste opgehaald kunnen worden?

Reageer op dit bericht
eelke wiersma 3 jaar geleden

Goedemiddag Tiske,
Ik ga 18 maart niet naar Utrecht; moet nu eenmaal keuzes maken en het is altijd weer een 4 a 5 uur reistijd :-).
Zelf ben ik betrokken bij een onderzoekje om na te gaan hoe het komt ( als die veronderstelling waar is) dat jonge ouderen ( stel tussen 60 en 75 jaar) nog niet voldoende nadenken of anticiperen over hun “woontoekomst”.
De Raad van Ouderen heeft overigens ook VWS geadviseerd om een campagne op te zetten dat “ouderen” zich meer bewust worden van hun “levensloop” na pensionering.
Uit een onderzoek van ACTIZ (zie hun website) blijkt dat jongere ouderen zich nog niet voldoende bewust zijn. ACTIZ gaat ook een campagne houden.
Verder denk ik niet dat het aan de cliëntenraden zelf is om onderzoek te doen. Veel ouderen hebben geen wmo of zvw maar denken wel na (er is dan geen cliëntenraad). Het initiatief zal vooral van ouderen ( samen met jongeren) moeten komen hoe zij op dorpsniveau of wijkniveau willen wonen ( en leven).

Reageer op dit bericht
Tiske Boonstra 3 jaar geleden

Dag Eelke,
Ja die overweging ken ik goed 🙂 Komen er uit het onderzoek wat u noemt zaken/tips waarvan u denkt dat dat voor deze gezamenlijke reactie van belang kan zijn, zou u die willen sturen naar loc@loc.nl? Dan kunnen ook wij het toch meenemen. Ik zal dat met uw punten uit deze reacties ook doen als dat goed is. 
Ik ben het met u eens dat het uit mensen zelf moet komen en niet puur een taak van de CR is om zelf te onderzoeken. Maar wel voor de CR is denk ik om aan te sluiten bij de discussie en zich op de hoogte te laten stellen door de organisatie (of een andere partij met zinnige info). Organisaties werken ook wel samen met wijk, regio, land..zo zien we ook via de onderzoeken van Actiz en dergelijke, dat die samenwerkingen belangrijk zijn om dit soort info naar boven te halen. Kortom, iedereen vanuit een andere rol, gezamenlijk bijdragen op een passende wijze om zoveel mogelijk in te spelen op en te voorzien dat…. Die punten die nodig zijn om te zorgen dat, willen we dus ook meegeven aan de cie Bos. Heel benieuwd naar alles wat we (direct op de bijeenkomst en indirect in gesprekken als deze) op kunnen halen daartoe. Om uiteindelijk samen in NL te werken aan goed en veilig “zelfstandig” wonen met zorg. 

Reageer op dit bericht
eelke wiersma 3 jaar geleden

Mee eens hoor.
Onderzoekje waar ik bij betrokken ben, is net gestart; oplevering juni/juli 2020.

Reageer op dit bericht
3 jaar geleden

Leuk, hou ons graag op de hoogte!

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

 • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese