Huisartsen doen boekje open over ‘stil drama’

Geplaatst op 10 december 2019

Huisartsen krijgen kwetsbare mensen als ouderen met dementie, chronisch zieken en mensen met psychische problemen steeds moeilijker doorverwezen naar de juiste zorg. Het kost wekelijks uren extra tijd, aan veelal vruchteloos contact met andere zorginstanties. Daarbij stuiten huisartsen op onderbezetting, discussies over verantwoordelijkheid, afhouden en bureaucratie. Duizenden kwetsbare mensen blijven daardoor vaak maanden verstoken van tijdige, adequate zorg. Met alle gevolgen van dien voor de betrokkenen en voor de samenleving. Samenwerking in de zorg moet weer centraal komen staan om de toenemende uitdagingen in de samenleving het hoofd te kunnen bieden.

Het roer moet om

Het huisartsen-actiecomité ‘Het Roer Moet Om’ gaf twee weken geleden in de Tweede Kamer een stem aan dit ‘stille drama’. Het actiecomité bood de Tweede Kamerleden een boekje aan met een bundeling van schrijnende praktijkverhalen en de uitkomsten van een peiling onder huisartsen naar de (zorg)tijd die daarmee verloren gaat. Vrijdag 14 december aanstaande organiseert dit comité een publiek debat om de samenhang terug te brengen in de zorg. Daartoe publiceerde het comité een pamflet, dat LOC van harte onderschrijft. Een citaat uit het pamflet:

“Decennia van concurrentie- en productiegericht denken hebben de noodzaak van samenwerking weggedrukt. Om die terug te krijgen is een plan nodig. Een plan van de minister van VWS en de Tweede Kamer hoe die samenwerking in de zorg in Nederland weer centraal te stellen, in een evenwichtig netwerk samen met ziekenhuizen, spoedposten, verpleeghuizen en thuiszorg. Erken de groeiende schaarste, en neem passende maatregelen die de zorg voor kwetsbare patiënten en regio’s verbetert. Schrap de bureaucratie, versterk het vertrouwen in professionals en biedt hen ruimte voor de uitoefening van hun vak.”

Samen zoeken naar oplossingen

LOC deelt de zorgen over toegankelijkheid van zorg voor kwetsbare mensen. Juist door samen naar oplossingen te zoeken, kunnen organisaties de zorg bieden die mensen nodig hebben. Dit kan veel individueel leed besparen. Alleen door proactieve samenwerking kunnen we de toenemende uitdagingen in de samenleving het hoofd bieden. Als cliëntenraad kun je de vraag stellen in hoeverre de zorgaanbieder al de samenwerking zoekt met andere zorgaanbieders die in de regio werkzaam zijn. Of zoek als cliëntenraad zelf contact met cliëntenraden van andere aanbieders!

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese