InEen en de Federatie Medisch Specialis­ten treden toe tot de LCvV

Geplaatst op 15 januari 2021

Vanaf 14 januari 2021 kent de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden meer deelnemers. Eerder berichtten we al over de toetreding van Jeugdzorg Nederland, per 1 januari 2021. Nu zijn ook InEen en de Federatie Medisch Specialisten toegetreden. De LCcV wordt verder in stand gehouden door ActiZ organisatie van zorgondernemers, GGZ Nederland, LOC Waardevolle Zorg, LSR; landelijk steunpunt (mede)zeggenschap, NVZ vereniging van ziekenhuizen, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en VraagRaak.

Taak Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden

De LCvV is bemiddelaar en scheidsrechter bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders. De LCvV verricht haar werkzaamheden op grond van de nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018). 

Welke zaken voorleggen?

In de Wmcz 2018 staat welke zaken aan de LCvV kunnen worden voorgelegd. Een cliëntenraad kan bijvoorbeeld een beroep doen op de LCvV als hij vindt dat de zorgaanbieder zich niet houdt aan de verplichting om advies te vragen. Of als de raad informatie nodig heeft, maar de zorgaanbieder deze niet wil geven.

Een zorgaanbieder kan een beroep doen op de LCvV als hij een besluit wil nemen ondanks dat de cliëntenraad daarover een negatief advies heeft gegeven. De LCvV kan, naast de meningsverschillen die de Wmcz 2018 noemt, ook andere meningsverschillen behandelen, mits de zorgaanbieder en de cliëntenraad dit met elkaar hebben afgesproken. 

Kosten LCvV

Aan de zorgaanbieder die een beroep op de LCvV doet (en ook wanneer een cliëntenraad dit doet), brengt de LCvV een eigen bijdrage in rekening. Dit is per 1 januari 2020  € 639,- voor een hoorzittingsprocedure. Wanneer de LCvV komt bemiddelen kost dat de organisatie € 500,- per gesprek. Aan cliëntenraden brengt de LCvV nooit kosten in rekening!

Ook instellingen die niet bij de bovengenoemde organisaties zijn aangesloten kunnen de LCvV inschakelen bij geschillen. Hun medezeggenschapsregeling dient daar dan wel in te voorzien. In deze gevallen brengt de LCvV de kostprijs (de werkelijke kosten) van een bijeenkomst in rekening. 

Meer informatie

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese