Input internetconsultatie Wet zorg en dwang en Wet verplichte GGZ
Het ministerie van VWS heeft een concept wetsvoorstel Wet zorg en dwang (Wzd) en Wet verplichte GGZ (Wvggz) gemaakt en een internetconsultatie geopend om daarop te kunnen reageren. Voor de reactie vanuit LOC hebben we input nodig van cliëntenraadsleden en functionarissen medezeggenschap. Daarom organiseerden we vorige week twee bijeenkomsten over de wetsvoorstellen.
Er was een bijeenkomst over de Wzd en een over de Wvggz. We gingen in gesprek over een aantal punten die ons opvielen in beide wetsvoorstellen. Daarnaast wilden we ophalen wat de ervaringen zijn vanuit de praktijk met beide wetten en stonden we stil bij de rol van de cliëntenraad.
Leven in vrijheid
In beide bijeenkomsten begonnen we met de vraag: Heb je als cliëntenraad het gesprek met elkaar en met de organisatie over leven in vrijheid? Dat bleek lang niet altijd het geval te zijn. En wat houdt die Wet zorg en dwang nou in? Hoe haal je daar informatie over op als cliëntenraad? Dat geldt natuurlijk net zo goed voor de Wet verplichte GGZ. In de bijeenkomst Wvggz werd door een van de deelnemers opgemerkt dat het goed is dat de cliëntenraad de jaaranalyse verplichte zorg krijgt, maar dat het reflecteren er op door de organisatie mét de cliëntenraad ook van belang is!
Jouw ervaring delen?
We gaan met de input van beide bijeenkomsten en vanuit de deelnemers van radicale vernieuwing aan de slag om een reactie te schrijven voor de internetconsultatie. Mocht je jouw ervaring willen delen of iets mee willen geven, dan kan dat door te mailen naar vraagbaak@loc.nl
Download artikel als PDFLees meer artikelen over:
Trefwoorden: belangenbehartiging, politiek en beleid, radicale vernieuwing, wet zorg en dwang

Rectie op Wet Zorg en Dwang
De missie van de Wet is ”Leven in Vrijheid”
Als je deze missie wil uitdragen. Dienen er zo min mogelijk beperkingen worden opgelegd aan de bewoner
Veilige loopzones zijn van grote waarde voor een (verpleeg)huis. Wanneer er geen veilige zones gemaakt kunnen worden, door ligging van het pand en de beperkte ruimte binnen en buiten moet ingezet worden dat deze verpleeghuizen hun status verpleeghuis verliezen. Mensen opsluiten doe je in de gevangenis. Niet in in verpleeghuis, tenzij er zware tijdelijke omstandigheden zijn, dat het even niet anderes kan.
Afzender lid van de clientenraad, sector ouderenzorg
Dank voor je reactie, Egbert!