Inspiratiebijeen­komsten inkoop jeugdzorg

Geplaatst op 21 september 2022

Wat is het nut en de noodzaak van betrokkenheid van het cliëntperspectief bij inkoopgesprekken in de jeugdzorg? In oktober en november organiseert LOC inspiratiebijeenkomsten om dit samen te onderzoeken, bespreken en tips te verzamelen! Cliëntenraden, gemeenten en jeugdzorgaanbieders zijn van harte uitgenodigd.

“Waardevolle jeugdzorg maak je samen vanaf het begin.” 

Inkoopgesprekken

Samen jeugdzorg vormgeven doe je alleen als je allemaal aan tafel zit daar waar de afspraken gemaakt worden. In de inkoop van jeugdzorg op gemeente en regionaal niveau liggen fundamenten voor de te geven zorg in de jeugdzorg. Wat is er nodig om mee te gaan in dat gesprek? Hoe kunnen cliëntenraden waardevol meepraten met de inkoop van jeugdzorg aan tafel met gemeenten en provincies? Wat heeft de cliëntenraad daarvoor nodig en hoe krijgt het cliëntperspectief een waardevolle plek aan deze tafel?

Voor wie?

Cliëntenraden, jeugdzorgorganisaties en gemeenten. Kom in gesprek met elkaar, leer en wissel uit. Deelname is kosteloos.

Waarom?

Op deze manier stimuleren we gezamenlijke betrokkenheid in dit belangrijke proces. We gaan in gesprek over vragen als: 

  • waarom is het noodzakelijk dat het cliëntperspectief aan tafel zit bij de inkoop van jeugdzorg?
  • welke voorwaarden moeten er aan die deelname zitten?
  • als we de noodzaak dan delen; wat is ervoor nodig om het in de praktijk te brengen? #Hoedan?

Wat levert het op?

Als resultaat wil LOC een handreiking maken waarmee cliëntenraden, jeugdzorgorganisaties, gemeenten en andere betrokkenen structureel het proces van inkoop gezamenlijk doorlopen vanuit verschillende rollen. Zo stimuleren wij samen gemeenten om ook de cliëntenraad uit te nodigen voor dit gesprek. Het cliëntperspectief kan niet na het uitdelen van de kaarten pas betrokken worden, samen spelen is ook samen de kaarten delen. Want waardevolle jeugdzorg maak je samen vanaf het begin. 

Waar en wanneer?

We willen zoveel mogelijk mensen betrekken bij deze zoektocht en organiseren daarom een aantal bijeenkomsten, zowel fysiek als online: er zijn sessies overdag en in de avond om zoveel mogelijk mensen de kans te geven aan te sluiten.

Fysieke bijeenkomst:

  • dinsdag 1 november fysiek 18.00 – 21.00 uur te Arnhem

Online bijeenkomsten:

  • dinsdag 25 oktober online 14.00 – 16.30 uur
  • donderdag 3 november online 19.00 – 21.30 uur

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via deze knop:


Indien je onverhoopt niet aanwezig kan zijn bij de bijeenkomst, vragen wij je om dit uiterlijk 48 uur van tevoren te laten weten via loc@loc.nl.

Op weg naar Waardevolle jeugdzorg

LOC vindt dat ouders en jongeren altijd inspraak moeten hebben als het gaat om de zorg en ondersteuning die ze krijgen. Zij moeten in staat worden gesteld om hun belangen te behartigen. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden en wat wel kan. Zo ontstaat waardevolle jeugdzorg: zorg die bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren, en die aansluit bij wat voor hen en voor hun (pleeg)ouders belangrijk is. Hoe werkt LOC hieraan?

  • LOC ondersteunt cliëntenraden, ouders en jongeren in effectieve medezeggenschap: ontdek meer
  • LOC startte in 2021 de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg: ontdek meer
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese