Instem­mingsrecht kwaliteitsplan verpleeg­huizen 2021

Geplaatst op 21 september 2020

We zijn erg blij dat cliëntenraden die actief zijn in verpleeghuissector sinds dit jaar een instemmingsrecht hebben op het hele kwaliteitsplan. Cliëntenraden hebben nu meer mogelijkheden om invloed uit te oefenen op de afwegingen die de zorgorganisatie maakt bij de besteding van het geld voor de zorg en ondersteuning. Voor zover dat nog kan raden we aan om als cliëntenraad vanaf het begin van de plannen betrokken te zijn! 

Plannen die het dagelijks leven raken

Cliëntenraden hebben een belangrijke taak bij het opstellen van het kwaliteitsplan en bij het kijken of de voorgenomen activiteiten in de praktijk ook werken. Zodat mensen die zorg nodig hebben en hun naasten ook echt iets merken van de plannen. 
In het kwaliteitsplan worden alle plannen voor het volgende jaar vastgelegd. Ook als het gaat om bijvoorbeeld de inzet van gastvrouwen/heren in de huiskamer, het beleid betreffende eten en drinken en over keuzes in dagbesteding. Plannen die direct het dagelijks leven raken van mensen die zorg nodig hebben. De uitgelezen mogelijkheid dus om als cliëntenraad juist in dit kwaliteitsplan in te brengen wat mensen belangrijk vinden; wat voor hen waardevol is en betekenis heeft voor hun dagelijks leven.

Instemmingsrecht

LOC heeft vorig jaar veel inspanning verricht om de invloed die cliëntenraden al hadden bij de geoormerkte ‘Waardigheid en trots’-gelden, verder uit te breiden. En met succes! Vanaf dit jaar hebben cliëntenraden instemmingsrecht gekregen op het héle kwaliteitsplan. Cliëntenraden hebben nu meer mogelijkheden hebben om invloed uit te oefenen op de afwegingen die de zorgorganisatie maakt bij de besteding van het geld voor de zorg en ondersteuning

Bewaarkaart
LOC maakte deze bewaarkaart over het instemmingsrecht bij het kwaliteitsplan verpleeghuizen. Daarin kun je meer informatie vinden, tips voor cliëntenraden, evenals een tijdpad en ‘wat te doen wanneer je niet in wil stemmen’.

We zijn heel benieuwd hoe cliëntenraden dit instemmingsrecht inzetten. We horen daarom graag welke verbeteringen je cliëntenraad met behulp van het instemmingsrecht in de plannen heeft kunnen doorvoeren? Laat graag een reactie achter onder dit bericht!

Tip: Betrokken vanaf het begin

Coördinator medezeggenschap Thom van Woerkom geeft als tip mee om vanaf het begin betrokken te zijn: ‘Wil je aan het eind van het proces het stuk van haver tot gort lezen en van opmerkingen voorzien? Of wil je het proces zo inrichten dat je vanaf het begin betrokken bent? In het laatste geval is het veel makkelijker om je invloed te doen gelden. Want als een stuk eenmaal klaar is, worden bepaalde keuzes niet snel teruggedraaid.

Zorgaanbieder

De zorgaanbieder is verplicht de cliëntenraad om instemming te vragen. Branchevereniging Actiz wijst haar leden actief op de vereiste instemming door de clientenraad en raadt zorgorganisaties aan tijdig in gesprek te gaan met de cliëntenraad. Kwaliteitsplan 2021: goedkeuring door Cliëntenraad en VAR/PAR vereist

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese