Integrale ver­gelij­king voorlopig uitgesteld

Geplaatst op 29 januari 2021

Donderdag 28 januari vond het algemeen overleg plaats over integrale vergelijking en persoonsvolgende zorg. Door integrale vergelijking worden zorgaanbieders op basis van de kosten die zij maken en de productie (zorg) die zij leveren met elkaar vergeleken. LOC bepleitte in deze brief ons standpunt dat dit nieuwe model een stap in de verkeerde richting is. En niet leidt tot waardevolle zorg. De NZa en de minister van VWS concluderen gelukkig dat toepassing van de nieuwe bekostiging dient te worden uitgesteld.

Een stap in de verkeerde richting

Wij bepleitten dat de kern van zorg is dat het om mensen gaat. In toenemende mate zien we dat systemen en registraties onnodig veel tijd en budget opslokken. Er is sprake van een maakbaarheidsgedachte, waarbij de zorg gezien wordt als een industrieel product. Met de gedachte dat je de werkelijkheid met modellen en metingen in kaart kunt brengen. Dezelfde denkfout zien we bij de integrale vergelijking in verpleeghuizen. Het veronderstelt dat je met indicatoren de verschillen tussen organisaties kunt objectiveren. Terwijl we weten dat dat onmogelijk is. Wat iemand zelf kwalitatief goede zorg vindt, verschilt van persoon tot persoon en is moeilijk vast te leggen in lijstjes of systemen. De minister concludeert dan ook dat ‘het advies van de NZa laat zien dat de relatie tussen tariefstelling en kwaliteit op dit moment nog moeilijk kan worden gelegd’.

De NZa wil daarnaast eerst kijken naar mogelijkheden om de gegevensuitvraag minder belastend te maken en of de uitvraag voor kleinere zorgaanbieders kan worden beperkt en vereenvoudigd. Dat is echter niet genoeg. Zorgorganisaties kunnen dat geld en die energie veel beter in het bieden van waardevolle zorg steken. Zodat bewoners het leven kunnen leiden zoals zij dat willen. Verpleeghuizen moeten kunnen investeren in het voorkomen van verpleeghuiszorg. Hun personeel kunnen opleiden en bijscholen. Ervoor zorgen dat werken in de zorg aantrekkelijk is en blijft. 

Uitkomst overleg

De NZa heeft gelukkig geconstateerd dat het onderzochte model voor de bekostiging van verpleeghuiszorg nog niet voldoet om in de praktijk toe te passen. Ze adviseren een doorontwikkeling komend jaar en om eind 2021 een besluit te nemen over het vervolg van de integrale vergelijking en specifiek over een eventuele vervolgmeting. De minister van VWS constateert daarop in zijn brief dat ‘verder uitstel van de toepassing van integrale vergelijking onafwendbaar is’. LOC zal er in de tussentijd voor blijven pleiten dat de minister met het veld in gesprek moet om te komen tot een bekostiging die aansluit bij wat er in de praktijk in de zorg nodig is.

Meer weten?

  • Lees hier de volledige brief aan de Tweede Kamer
  • Lees hier de kamerbrief van de minister op het rapport van de NZa
  • Heb je een vraag? Schroom niet om contact op te nemen met de Vraagbaak van LOC via 030 – 284 32 00 of mail naar vraagbaak@loc.nl
Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Claire 2 jaar geleden

Beste LOCers , Dit zijn echt naar mijn hart geschreven brieven. Vanuit huis probeer ik zoveel als mogelijk is naar buiten te kijken. Blijf alstublieft aan de weg timmeren, Lieve groet Claire

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese