Invloed op gemeenten: een handreiking voor cliënten­raden in de jeugdzorg

Geplaatst op 1 februari 2021

Een cliëntenraad vormt de medezeggenschap voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. En voeren die taak uit binnen een zorgorganisatie. De kaders voor een cliëntenraad zijn vastgelegd in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018). Je zou daaruit kunnen afleiden dat een cliëntenraad zich alleen bezighoudt met zaken binnen de zorgorganisatie. Niets is minder waar. Je hebt als raad te maken met allerlei partijen die invloed hebben op de gang van zaken in een zorgorganisatie. De gemeente is een belangrijke partij in het geheel. Zeker als het om jeugdzorg gaat. Sinds 2015 is de gemeente immers verantwoordelijk voor jeugdzorg.

Waardevolle samenwerking

In de brochure ‘Invloed op gemeenten’ wordt duidelijk wat de rol van de gemeente is, hoe deze zich verhoudt tot de rol van de cliëntenraad en hoe de wisselwerking verloopt. Ook komen we met voorbeelden hoe je samenwerking met de gemeente kan opzetten. En zo je invloed kan vormgeven. LOC schrijft deze brochure vanuit de visie Waardevolle zorg: zorg die aansluit bij de wensen en behoeften van mensen, zodat zij hun leven kunnen leiden op een manier zoals ze dat zelf willen. In relatie tot hun naasten en zorgverleners. LOC wil daar graag aan bijdragen, door cliëntenraden te ondersteunen in hun taak. En adviseren over alle mogelijke manieren om zorg te verbeteren. Vanuit het perspectief van de mensen waar het om gaat.

Meer weten?

  • Download hier de brochure Invloed op gemeenten: een handreiking voor cliëntenraden in de jeugdzorg.
  • LOC heeft nog veel meer brochures en hulpmiddelen die je kunnen helpen!
  • Heb je behoefte aan ondersteuning bij het organiseren van medezeggenschap? Of heb je een andere vraag? Neem gerust contact op met de Vraagbaak van LOC via vraagbaak@loc.nl of 030 284 32 00. Onze adviseurs Jeugd helpen je graag.
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese