Landelijke actiedag ouderen­zorg – Uit duizend kelen klinkt: “Geef de ouderen­zorg zuurstof”

Geplaatst op 11 september 2023

Op 5 september verzamelden ongeveer 1000 medewerkers van ouderenzorgorganisaties, mantelzorgers, cliëntenraadsleden en vrijwilligers zich in Den Haag voor de landelijke actie: Geef de ouderenzorg zuurstof! Mariëlle Cuijpers, belangenbehartiger LOC Waardevolle zorg: “Er is rust nodig in de ouderenzorg. Rust rondom geld. Stop de stapeling van de bezuinigingen in de zorg!”

Houd de zorg voor ouderen financieel gezond; kortingen op de budgetten van tafel. Dat was de boodschap van deze actiedag. Op de stoep van de Tweede Kamer en het ministerie van VWS was uit duizend kelen de oproep te horen: “Geef de ouderenzorg zuurstof!” Delegatieleider Roeli Mossel van de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties (NNCZ): “Het is indrukwekkend om met zo’n grote groep collega’s en sympathisanten op te komen voor de belangen van onze ouderen. Het is ook echt keihard nodig. Als de politiek niet snel in actie komt, gaat het echt de verkeerde kant op”.

Reacties

Die zorg werd ook gedeeld door de aanwezige politici. Zo gaf Mohammed Mohandis (PvdA / GroenLinks) aan dat de Tweede Kamer aan zet is om te helpen de financiële kortingen van tafel te krijgen: “De Tweede Kamer is niet demissionair, wij gaan gewoon door. We moeten het concreet maken. U kunt op ons rekenen”. Ook Lilian Marijnissen (SP) is overtuigd dat er snel iets moet gebeuren. “Onze inzet bij de politieke beschouwingen in september is die kortingen van tafel te krijgen. Niet alleen de politiek maar heel Nederland staat achter de ouderenzorg”

Namens LOC Waardevolle zorg sprak belangenbehartiger Mariëlle Cuijpers de actievoerders toe: “LOC ondersteunt deze actie volmondig. Er speelt nu een stapeling van maatregelingen, in combinatie met sterk gestegen kosten. Dat heeft als risico dat organisaties gaan omvallen en dat de zorg voor mensen in gevaar komt. Laat staan dat op deze manier de vernieuwingen van de grond kunnen komen die nodig zijn om de zorg op de toekomst voor te bereiden. Daarom maken wij ons grote zorgen over de aangekondigde bezuinigingen en staan we achter de actie: Geef ons zuurstof!”

Overhandiging petitie aan minister Helder

Ruim 34 duizend handtekeningen werden door minister Helder van Langdurige Zorg in ontvangst genomen. In haar reactie zette ze de deur naar meer zuurstof heel voorzichtig open. “Ik hoor jullie luid en duidelijk. De veranderingen in de zorg zijn echt nodig, dat moet snel. Maar ik zie ook dat het voor jullie net te snel gaat. Ik kan niets beloven maar we werken er keihard aan”.

Vervolgacties

De online petitie blijft in de lucht om nog meer steunbetuigingen te kunnen verzamelen. De Noordelijke zorgorganisaties blijven strijden voor een financieel gezonden toekomst voor de ouderenzorg. In haar afsluitende woorden kijkt Roeli Mossel vooruit: “Ik sluit niet uit dat we hier binnenkort weer staan. In oktober moeten we aan de slag met de begroting voor 2024. Voor die tijd moeten we wel duidelijkheid krijgen, haast is echt geboden”.

Lees meer

Succesvolle lobby van o.a. LOC: kabinet mag bezuinigingen ouderenzorg niet doorvoeren – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)
Oproep aan minister en NZa: stop bezuinigingen – LOC Cliëntenraden (clientenraad.nl)

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese