Landelijke PREM-meting thuiszorg 2020 niet verplicht

Geplaatst op 23 april 2020

Organisaties zijn niet langer verplicht om in 2020 een PREM Wijkverpleging te meten en de PREM-data aan te leveren bij Zorginstituut Nederland (ZiNL). Organisaties zijn wel vrij om een PREM-meting uit te voeren als zij dit zelf wenselijk vinden in het kader van leren en verbeteren.

Eigen afweging

De stuurgroep kwaliteitskader wijkverpleging heeft op 15 maart 2020 besloten dat zorgorganisaties zelf een afweging kunnen maken of zij de PREM Wijkverpleging in 2020 wel of niet doorzetten. De stuurgroep stimuleert zorgaanbieders in 2020 de PREM te meten als dat mogelijk is. De mogelijkheid om de uitkomsten van de meting aan te leveren bij Mediquest en bij ZorgkaartNederland blijft bestaan. Wanneer voldoende organisaties gegevens aanleveren bij Mediquest dan kan Mediquest de aanbieders ook nog een terugkoppeling geven van de resultaten (benchmark). De stuurgroep kwaliteitskader wijkverpleging was van plan om in 2020 de PREM te evalueren en geeft aan dat ook dit mogelijk is als er voldoende data bij Mediquest beschikbaar komt voor deze evaluatie. 

Coronapandemie

Door het coronavirus is de focus van zorgaanbieders en professionals nu volledig gericht op het bestrijden van deze crisis. Op 19 maart is daardoor de deadline voor de aanlevering van de PREM-data met een maand opgeschoven naar eind juni. Nu duidelijk wordt dat de coronapandemie langer aanhoudt, is door de landelijke partijen besloten dat het voor zorgaanbieders niet langer verplicht is om in 2020 de PREM Wijkverpleging te meten en de PREM-data aan te leveren. De optie om de PREM-meting te verplaatsen naar het najaar werd niet wenselijk geacht. In dit scenario volgt de PREM-meting van 2021 erg vlot op de PREM-meting van 2020. Daarnaast is de verwachting dat de zorg het hele jaar nodig heeft om te herstellen van de coronacrisis.

Meer weten?

Paat ook mee over de thuiszorg:

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese