LOC en branches vragen minister om verlenging termijn vaststel­len medezeg­genschapsregeling

Geplaatst op 21 april 2020

De nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 is per 1 juli 2020 van kracht. Dat zou betekenen dat cliëntenraden en zorginstellingen tot 1 januari 2021 de tijd hebben om nieuwe afspraken vast te leggen in een medezeggenschapsregeling. Samen met de brancheorganisaties vraagt LOC de minister om meer ruimte voor het vaststellen van de medezeggenschapsregeling. Gezien de huidige crisis is de termijn van 6 maanden niet haalbaar.

Verzoek

Het jaar 2020 verloopt volledig anders dan we vooraf hadden voorspeld. Het zou een jaar worden van nieuwe wetgeving. Waaronder de invoering van de Wmcz 2018, die nieuwe regels stelt rondom de medezeggenschap van mensen die zorg nodig hebben. Gezien de huidige situatie, richten we ons tot de minister met een verzoek.

We zien in de praktijk dat alle trajecten rond de invoering van de Wmcz 2018 zijn stilgelegd. Cliëntenraden kunnen niet fysiek bijeenkomen, en zorgaanbieders gebruiken al hun tijd, aandacht en energie om deze crisis te bestrijden. Dit is geen tijd om nieuwe afspraken over de implementatie van de Wmcz 2018 op de agenda te zetten.

Zorgvuldige invoering

Tegelijk vinden LOC Waardevolle zorg, ActiZ, VGN, GGZ Nederland, Zorgthuisnl en Jeugdzorg Nederland een zorgvuldige invoering van de Wmcz 2018 van groot belang. Het moet niet zo zijn dat na afloop van alle maatregelen, de medezeggenschapsregeling in alle organisaties met stoom en kokend water geschreven en vastgesteld wordt. Dat doet geen recht aan het grote belang dat partijen hechten aan goede medezeggenschapsverhoudingen.

Verlenging termijn vaststelling

Artikel 25 lid 4 van de Wmcz 2018 stelt dat zorgaanbieders binnen zes maanden na inwerkingtreding van de wet een nieuwe medezeggenschapsregeling moeten hebben vastgesteld die in lijn is met de Wmcz 2018. In het licht van de huidige crisis achten we dat absoluut niet haalbaar.

Daarom vragen we het volgende: Rek de gestelde termijn van zes maanden op naar twaalf maanden. Dat betekent concreet dat op 1 juli 2021 alle zorgaanbieders een medezeggenschapsregeling moeten hebben vastgesteld. Zo bieden we cliëntenraden en aanbieders de tijd en ruimte om weloverwogen tot passende afspraken te komen.

Overgangsjaar

Ook vragen wij de minister om het eerste jaar na inwerkingtreding van de Wmcz 2018 te beschouwen als een overgangsjaar, waarin coulance wordt betracht ten aanzien van zorgorganisaties die door de coronacrisis nog niet in alle opzichten voldoen aan de nieuwe wet. Zo doen we recht aan het belang van goede verhoudingen in de medezeggenschap, en krijgen cliëntenraden en zorgorganisaties de gelegenheid om zorgvuldig nieuwe afspraken vast te leggen.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee! (5)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rachab 4 jaar geleden

Ik vind dat het te lang duurt om er nog een jaar te wachten voordat de nieuwe regeling voor het vaststellen van de Wmcz 
Ik vindt dat goed is om het 1juli 2020 vast te stellen

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 4 jaar geleden

Dag Rachab, 

Het staat natuurlijk vrij voor cliëntenraden en organisaties om al eerder hun medezeggenschapsregeling vast te stellen. Wij hebben dit verzoek gedaan omdat er veel organisaties zijn die meer tijd nodig hebben om na te denken over hun visie op medezeggenschap, goede afspraken te maken over de medezeggenschapspraktijk en deze vast te leggen. Zijn jullie al een eind op weg? 

Hartelijke groet, Willeke

Reageer op dit bericht
Ineke 4 jaar geleden

Ben juist heel blij dat er uitstel is gevraagd. Ik zou als beleidsadviseur samen met onze CR aan de slag gaan met implementatietraject maar ben door de Coronapandemie nu heel erg druk met andere zaken waardoor ook mijn gewone werk  is blijven liggen en ook andere projecten zijn doorgeschoven naar het najaar. Daarom hoop ik van harte dat VWS akkoord gaat met verleggen datum waarop alles geïmplementeerd moet zijn.  Dan kan ik het traject voor de Wmcz 2018 ook echt alle aandacht geven die nodig is

Reageer op dit bericht
Claire 4 jaar geleden

Ik heb dit even doorgestuurd aan mijn raad. Groet Claire

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 4 jaar geleden

Mooi, Claire. Zodra we reactie ontvangen van de minister, informeren we daarover op dit platform en via onze wekelijkse nieuwsbrief. Hartelijke groet, Willeke

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwste vacatures

Voorzitter CCR Parttime | Flexibel
Alle vacatures

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese