LOC levert bijdrage aan Listen Up: de week van jon­geren­participatie en ervaringsdes­kundig­heid in de jeugdzorg

Geplaatst op 20 augustus 2021

In de week van 14 juni vond Listen Up: de week van jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid in de jeugdzorg plaats. Tijdens de digitale kick-off en 22 interactieve online workshops deelden zorgprofessionals, jongeren, bestuurders en beleidsmakers hun kennis en ervaring over jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid. LOC organiseerde samen met Youké en de cliëntenraad YouSay een sessie waarin de vraag centraal stond: Hoe organiseer je structurele invloed van jongeren op het kwaliteitsbeleid?

Inhoud en uitkomsten sessie

Een adviseur van LOC, een kwaliteitsmedewerker en twee jongeren vertelden deelnemers over het traject wat LOC heeft begeleid om te komen tot een goede basis voor medezeggenschap. De kwaliteitsmedewerker heeft eerst iets verteld over waarom zij meededen: ze zochten naar een goede medezeggenschapsvorm en met de inwerkingtreding van de nieuwe Wmcz 2018 was dat een reden om ondersteuning van LOC in te schakelen.

De adviseur van LOC vertelde over onze aanpak: dat we een aantal bijeenkomsten doen waarbij jongeren, ouders, de bestuurder, en kwaliteitsmedewerkers met elkaar in gesprek gaan. En beginnen met het vormen van een gezamenlijke visie op medezeggenschap: hoe willen we dat medezeggenschap bijdraagt aan goede zorg? Waarna je met elkaar stil staan bij een vraag als: wat is daarvoor nodig? En welke afspraken horen daarbij? De jongeren vertelden wat het hun opleverde: ze vonden het heel prettig om onderdeel te zijn van de zoektocht. De gelijkwaardige gesprekken vonden ze heel waardevol. En door mee te denken en betrokken te zijn bij afspraken over het vormen van een cliëntenraad raakten ze ook gemotiveerd om deel te nemen aan de cliëntenraad YouSay. 

Tot slot hebben de deelnemers kennisgemaakt met een deel van onze aanpak door in een online stickywall en in breakout-rooms te brainstormen over medezeggenschap en wat er volgens hun belangrijk is dit goed te faciliteren. Daar zijn mooie uitkomsten uitgekomen:

• ‘Even een Jongerenraad of Jongerenpanel opzetten’ is niet direct de oplossing om de invloed van jongeren effectief te regelen. Dat vraagt tijd, goede ondersteuning en een gezamenlijk gesprek. Waarbij mensen vanuit verschillende rollen (enthousiaste jongeren, directie, uitvoerend professionals, beleidsmakers) bij elkaar komen en stilstaan bij vragen als: wat verstaan we onder de invloed van jongeren structureel organiseren? Wat vinden we daarbij belangrijk? Wat betekent dat voor de samenwerking tussen de organisatie en jongeren? Welke afspraken horen daar vervolgens bij? De ideeën van jongeren kunnen anders zijn dan die van beleidsmakers. Op deze wijze maak je dit samen duidelijk.• Werk altijd samen met de mensen die hier enthousiast voor zijn! Zoek de energie op.
• Werk bottom-up: sluit aan bij de belevingswereld van jongeren. Waar willen zij het over hebben? Wat hebben ze nodig om mee te kunnen denken? Vul niet de behoeftes van jongeren in en laat niet de vragen van de organisatie direct leidend zijn.
• Voor de meeste jeugdhulpaanbieders geldt de WMCZ 2018. Het is de kunst om in de geest van de wet samen te werken aan goede zorg. Een Jongerenraad of cliëntenraad is vanuit de wet vaak een uitkomst. Bespreek met jongeren welke voorwaarden voor hen belangrijk zijn om hieraan deel te nemen en maak het zo concreet mogelijk.
• Jongeren en ouders willen niet altijd in een cliëntenraad zitten, maar willen wel meedenken. Bedenk daarom verschillende soorten activiteiten, zoals een thema avond wat aansluit bij wat er leeft onder cliënten. Dit is laagdrempeliger waardoor je meer jongeren bereikt. Bovendien krijg je zo een beter beeld van de ervaringen en ideeën van jongeren. En dat helpt de Jongerenraad/Jongerenpanel om goed advies te kunnen geven.

Meer lezen?

  • Bekijk hier de uitkomsten van alle sessies die in de week gehouden zijn
  • Lees hier meer over het traject Passende medezeggenschap in de jeugdzorg
  • Heb je een vraag of wil je meer weten over de ondersteuningsmogelijkheden van LOC? Neem gerust vrijblijvend contact op via de vraagbaak van LOC. Deze is bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur via 030 – 284 32 00, of mail naar vraagbaak@loc.nl
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese