Marco van Es nieuwe toezichthouder bij LOC Waar­devol­le zorg

Geplaatst op 10 januari 2022

Per 1 januari 2022 treedt Marco van Es toe tot de raad van toezicht van stichting LOC Waardevolle zorg. Marco neemt de zetel van vertrekkend voorzitter Pieter Vos in. Het voorzitterschap wordt overgenomen door Monique van den Hoed. Zij is al langer lid van de raad van toezicht.

Marco van Es heeft veel ervaring binnen verschillende delen van de zorg en vanuit verschillende functies bijgedragen aan betere zorg. Opgeleid als sociaal werker is hij begonnen in de geestelijke gezondheidszorg, waarna hij leidinggevende functies vervulde en vervolgens regiodirecteur is geweest bij een instelling voor mensen die doof of slechthorend zijn en/of een taalontwikkelingsstoornis hebben. Sinds 1 mei 2021 is Marco bestuurder van Fokus, een organisatie die mensen met een fysieke beperking ondersteunt in het dagelijks leven. 

Als toezichthouder wil Marco een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de gezondheidszorg naar een meer waardegedreven perspectief, waar productie en financiën ondergeschikt zijn aan wat mensen nodig hebben. Hij is ervan overtuigd dat medezeggenschap een belangrijke rol in deze ontwikkeling zal spelen. Daarnaast is hij zeer geïnteresseerd in de vernieuwingsbewegingen die LOC sinds een aantal jaar ondersteunt. Hij zal hier vanuit zijn brede ervaring in de zorg in meedenken.

Coördinatoren Marthijn Laterveer en Thom van Woerkom kijken uit naar de samenwerking met Marco binnen de raad van toezicht: “We hebben Marco leren kennen als een zeer gedreven en idealistisch persoon, die een bestuurlijke perspectief meebrengt in het toezicht.” 

Met het toetreden van Marco van Es telt de raad van toezicht van LOC weer vier leden. Meer informatie over de andere leden van de raad van toezicht is hier te vinden.

Pieter Vos heeft als voorzitter van de raad van toezicht een belangrijke bijdrage geleverd in de ontwikkeling van LOC naar een netwerkorganisatie die gericht inzet op het realiseren van de visie Waardevolle zorg. In het eindejaarsnummer van Zorg & Zeggenschap staat een afscheidsinterview met Pieter Vos. 

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (4)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Joop Giesendanner 2 jaar geleden

Mantelzorgers lopen vast (Omroep Max Meldpunt , dd 19 november 2021)
Het moet anders, het moet begrijpelijker, iedereen roept dat, iedereen wil dat en wie houdt het dan tegen?Waar zit de bron van de ellende? Alles staat tegenwoordig vol met afkortingen, moeilijke woorden en zinnen, liefst zoveel mogelijk ook in het Engels. Maar 40% van de bevolking kan hier iets mee. De rest haakt af.Doe je voorstellen om het te verbeteren, word je af geserveerd, alsof je lastige kritiek levert.Zorgtechnologie kan ook “bruikbare” taal zijn, dat gaat niet alleen over robots, maar ook over de inzet van computerkracht bij het schrijven van stukken dei cliënten, mantelzorgers en leden van de cliëntenraad moeten lezen om hun bijdrage aan de medezeggenschap te leveren.Zet je in voor klare taal, niet voor zoete koek.

Reageer op dit bericht
Klazien Teeuwissen 2 jaar geleden

Dag Joop Giesendanner,
Afgelopen maandag organiseerde het team van vrijwilliger Regionaal Netwerk Friesland een zeer interessante bijeenkomst over ’technologie in de zorg’. (Binnenkomt hierover een bericht hierover in de LOC nieuwsbrief)
Er is nu meer interesse bij organisaties én zorgontvangers in de nieuwe ontwikkelingen dan een paar jaar geleden.  Toen werd al snel ‘nee dat is niets voor ons’ geroepen, omdat men bang was /  is voor het verlies van persoonlijke aandacht. Deze verandering komt  omdat men steeds meer inziet dat technologie wel van toegevoegde waarde is voor de cliënten (minder vaak belastende handelingen ) én mantelzorgers kan verlichten in hun taak, en ja dat het kan ook de werkdruk voor personeel doen afnemen. (dus geen zoete koek 🙂
Je roept op om zorgtechnologie ook te bezien in ‘bruikbare taal’. Inderdaad technologie in de zorg is meer dan ‘slim’ incontinentie materiaal, de heupairback en contact via de I-pad. 
Ik ben eigenlijk wel benieuwd welke technologie er al beschikbaar is om de werkdruk van een cliëntenraad praktisch te ontlasten? 

Reageer op dit bericht
Joop Giesendanner 2 jaar geleden

Dag Klazien Teeuwissen,Ik kijk met belangstelling uit naar het bericht over “technologie in de zorg”. Vanuit deCentrale Cliëntenraad Evean [CCE] ben ik betrokken bij de werkgroep “Zorgtechniek – Robotica”.Omdat ik zelf niet uit de zorg kom en vaak samenwerk met cliënten en mantelzorgers, waarbij dat ook niet hun “werkveld” is, zelf wat in elkaar geknutseld om de beleidstukken te kunnen lezen zonder een woordenboek ernaast. De computer zoekt alle afkortingen, vaktermen en Engelse termen zelf op en “vertaalt” ze naar klinkklare taal. Omdat ingevoerd te krijgen is nogal een probleem. Jaren geleden kwam de politiek al met de term Jip en Janneke taal, het gebruik is nooit gelukt. Meer dan de helft van de kijkers volgt de persconferenties van de regering niet meer omdat ze de taal niet begrijpen. Ik begrijp dat ze nu overgaan op gebruik van plaatjes. Wanneer we de toestemmingvragen aan de Lokale cliëntenraad [LCR] sturen, zou het fijn zijn als die vragen kort, duidelijk en in klare taal worden gesteld. De liefhebbers kunnen zich dan altijd buigen over alle achterliggende vaak grote hoeveelheid beleidstukken. Voor ieder het zijne.

Reageer op dit bericht
Je bent deze reactie aan het bewerken.
Klazien Teeuwissen 2 jaar geleden

Dag Joop.
Ik wist niet dat het mogelijk was om de beleidstukken te kunnen lezen zonder een woordenboek ernaast. Lijkt mij wel handig. Maar ik begrijp dat de implementatie daarvan niet zo makkelijk gaat.
Ik verwacht dat de informatie in de nieuwsbrief komt van 24 januari. Maar je kunt altijd via de vraagbaak in contact gebracht worden met het Regionaal Netwerk Friesland
Fijn Weekend!

Reageer op dit bericht

Op maandag 1 april (2e Paasdag) is LOC gesloten.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese