Medezeg­genschap door jeugdigen en ouders: nu nog Jeugdwet, straks Wmcz 2018

Geplaatst op 16 oktober 2019

Basisinformatie specifiek voor jeugd

De medezeggenschap in de jeugdhulp is nu nog verankerd in de Jeugdwet. Dit verandert als in 2020 de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018) in werking treedt.

Medezeggenschap in de Jeugdwet

Afgelopen week is op locjeugd.nl de brochure Basisinformatie medezeggenschap gepubliceerd, specifiek voor de jeugdhulp. Ook deze brochure bestaat uit twee delen: de ene (roze) zijde geeft informatie over medezeggenschap volgens de huidige wetgeving. De Medezeggenschap in de jeugdhulp en jeugdbescherming is nu nog geregeld in de Jeugdwet. In de brochure Basisinformatie medezeggenschap in de jeugdhulp vind je informatie over medezeggenschap zoals dat in de Jeugdwet staat. De brochure geeft een toelichting op de adviesrechten en de route van advisering.

Medezeggenschap in de Wmcz 2018

De andere (groene) zijde geeft informatie over de medezeggenschap wanneer de Wmcz 2018 in werking treedt. In de loop van 2020 komt de medezeggenschap in de jeugdhulp en jeugdbescherming onder de (nieuwe) Wmcz 2018. In de brochure Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 vind je informatie over deze nieuwe wet, en ook een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van de Jeugdwet. Daarnaast vind je hier informatie voor je werk in een cliëntenraad. Zoals: wat heb je nodig als startend raadslid, de participatieladder, informatie over InContactStaan, het werken met een werkplan en ondersteuning voor cliëntenraad.

Meer weten?

  • Heb je een vraag over medezeggenschap in de jeugdhulp, wil je meer weten over de Wmcz 2018 of zoekt jouw cliëntenraad praktische ondersteuning? Neem dan contact met Dennis van den Brink, adviseur Jeugd, via d.vandenbrink@loc.nl of 06-13 48 24 59.
Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese