Minister presen­teert plan van aanpak gezinsgerichte vormen van jeugdhulp

Geplaatst op 20 mei 2019

Onlangs schreef minister De Jonge van VWS een brief aan de Tweede Kamer over de aanpak voor gezinshuizen. De Tweede Kamer en de minister bespraken de brief op 16 mei jl. in de Tweede Kamer. De positie van gezinshuizen stond centraal in dit overleg. Ook werd gesproken over de positie van broertjes en zusjes bij een uithuisplaatsing. 

Kamerbrief en actieprogramma 

In de kamerbrief over de aanpak van gezinshuizen van 14 mei staan de hoofdpunten in de aanpak van de minister. De hoofdpunten zijn:

  1. nieuwe kwaliteitscriteria voor gezinshuizen;
  2. betere matching;
  3. verruiming van de leeftijdsgrens in gezinshuizen;
  4. het versterken van de regionale aanpak en
  5. leren en kennis delen. 

De aanpak maakt onderdeel uit van het actieprogramma zorg voor de Jeugd. Dit actieprogramma heeft als hoofddoel de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering merkbaar en meetbaar steeds beter te maken voor kinderen, jongeren en gezinnen, zodat ze op tijd passende hulp ontvangen.

Twee publicaties

Bij de kamerbrief horen twee publicaties:

  • Het koersdocument Sterke gezinshuizen sluit aan bij de ambitie van de nieuwe Jeugdwet om kinderen zo thuis mogelijk te laten opgroeien, ook bij een uithuisplaatsing. Het koersdocument  richt zich op verdere professionalisering van deze en nieuwe vormen van pleegzorg en gezinshuizen. Betrokken organisaties werken dit koersdocument de komende tijd uit tot een concreet plan. 
  • Het rapport Kwaliteitscriteria Gezinshuizen over de kwaliteit van jeugdhulp in professionele gezinsvormen. Het uitgangspunt van de kwaliteitscriteria is dat zorg en hulpverlening in gezinshuizen niet alleen kwalitatief goed, maar ook transparant en navolgbaar moet zijn. Zie ook de samenvatting. 

Voor meer informatie over de positie van broertjes en zusjes bij een uithuisplaatsing en het recht op ‘samenplaatsing, tenzij’ zie het dossier familierecht van Defence for Children.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese