Model medezeg­genschapsregeling beschik­baar op 3 april

Geplaatst op 11 maart 2020

Deze maand wordt de laatste hand gelegd aan de gezamenlijke model medezeggenschapsregeling van LOC en de branchepartijen ActiZ, Zorgthuisnl en GGZ Nederland. Naar verwachting komt het model beschikbaar op 3 april. We houden je hierover op de hoogte via de wekelijkse nieuwsbrief van LOC Cliëntenraden.

De nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018) gaat in per 1 juli 2020. Cliëntenraden en instellingen hebben vanaf dat moment een half jaar de tijd om alle afspraken en de manier van (samen)werken daarop aan te passen. Gelukkig hoeven raden en instellingen niet alles zelf te verzinnen. LOC komt met een gezamenlijke model medezeggenschapsregeling met de branches ActiZ, GGZ Nederland en Zorgthuisnl. 

Handreiking voor cliëntenraden

Zodra de model medezeggenschapsregeling definitief is, zullen we deze met cliëntenraden en zorgaanbieders delen. Als een gezamenlijk model van branches en LOC. Daarnaast volgt een handreiking voor cliëntenraden. In de modellen staan namelijk een aantal nieuwe zaken waar cliëntenraden rekening mee moeten houden. En sommige onderdelen uit de oude modelreglementen komen niet meer terug in het nieuwe model. Hier informeren we cliëntenraden actief over. Zij kunnen namelijk in de gesprekken over nieuwe afspraken hier aandacht voor vragen. En alsnog in de medezeggenschapsregeling laten opnemen.

Toelichting op de model medezeggenschapsregeling

LOC organiseert door het land een drietal bijeenkomsten voor cliëntenraden om het model toe te lichten. We kijken naar de totstandkoming van het model, welke onderdelen erin zijn verwerkt en waar cliëntenraden rekening mee moeten houden in het gesprek met zorginstellingen.

Let op: in verband met de ontwikkelingen en geldende adviezen rondom het coronavirus worden deze bijeenkomst mogelijk naar een later moment verschoven. LOC annuleert alle bijeenkomsten tot en met 6 april, meer informatie lees je in dit bericht

Regio Noord: Woensdag 1 april in Wijkcentrum de Poele, Meppel (GEANNULEERD)

Regio Midden: Woensdag 8 april in Ronsseveste, Gouda (GEANNULEERD)

Regio Zuid: Woensdag 15 april in Wijkcentrum de Poorten, (GEANNULEERD)

Of meld je direct aan via dit aanmeldformulier!

Speciaal voor ondersteuners clientenraden wordt er tijdens de eerstvolgende netwerkbijeenkomst ondersteuners aandacht besteed aan de nieuwe model medezeggenschapsregeling. Klik hier voor meer informatie

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese