Na inzet LOC nu strenge regels plaatsing bek­kenbodem­matjes

Geplaatst op 27 februari 2020

Op Skipr, het nieuwsplatform voor de zorg, is een artikel te lezen met de titel ‘IGJ: strenge regels voor plaatsing bekkenbodemmatjes‘. De inspectie heeft besloten dat zogenaamde transvaginale bekkenbodemmatjes alleen nog mogen worden geplaatst onder strenge voorwaarden. De IGJ besloot dit op grond van de eerste resultaten van een onderzoek door het RIVM. LOC is blij dat er stappen worden genomen om de zorg te verbeteren voor patiënten, en dat we daar een bijdrage aan hebben kunnen leveren.

De landelijke ronde tafelbijeenkomsten over deze problematiek die LOC organiseert, heeft namelijk bijgedragen aan het verzamelen van de gegevens waarop deze keuzes gebaseerd zijn. April 2018 schreven we al: Sinds een aantal jaren zijn er protheses (mesh) op de markt voor het verhelpen van liesbreuken, incontinentie en verzakkingen van darmen of blaas. Voor een groot deel van de patiënten pakt de behandeling goed uit. Voor een klein deel van de populatie (2-5%, 5.000-15.000 mensen in Nederland) levert de plaatsing echter – soms ernstige – klachten op. Een goede behandelmogelijkheid ontbreekt. Op verzoek van een aantal patiënten legde LOC contact met betrokken beroepsgroepen. De vier belangrijkste beroepsverenigingen (NVOG, NVVH, NVU en NIV) zegden hun medewerking toe aan een rondetafelgesprek.

Landelijke ronde tafel op initiatief LOC

En eind 2018 was het zover: op 31 oktober werd op initiatief van LOC de eerste landelijke rondetafelbijeenkomst over de mesh-problematiek gehouden. Al decennia kampt een aantal mensen met de bijwerkingen van matjes (mesh) die ooit dé oplossing leken bij liesbreuken, bekkenbodemverzakkingen en buikwandhernia’s. Hoewel de negatieve gevolgen van de ingreep steeds meer naar buiten kwamen, bleek er nog steeds geen oplossing voor de patiënten die met pijn en soms blijvende invaliditeit kampen. Daarom klopten zij bij LOC aan. Lees hier meer over de uitkomsten van dit eerste ronde tafelgesprek en vervolg.

Voorzorg

Met de strenge regels voor medisch-wetenschappelijk onderzoek die voortaan ten grondslag moeten liggen voor plaatsing, wil de inspectie meer voorzorgsmaatregelen nemen om de patiënt te beschermen. Lees hier het hele artikel op Skipr.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

sara 2 jaar geleden

Ik vraag me af, zijn er nu ook al artsen die het aandurven én de benodigde expertise hebben om matjes en hun ankers te verwijderen? Ik ontvang graag de informatie hierover, daar ik helaas nog geen namen heb kunnen vinden van artsen die matjes in zijn geheel verwijderen.s

Reageer op dit bericht
Ruben Zelissen 2 jaar geleden

Beste Sara,
Bedankt voor je vraag en wat vervelend voor je dat je nog geen informatie over explantatie hebt kunnen vinden. 
In verschillende ziekenhuizen in Nederland worden matjes al wel geëxplanteerd. Deze ziekenhuizen kan je het beste aan jouw huisarts vragen, zodat die jou ook een doorverwijzing kan geven naar het ziekenhuis.
Helaas is het zo dat er onder huisartsen nog onbekendheid is over explantatie van matjes. Er wordt hard gewerkt aan goede informatie hierover door partners van de rondetafelbijeenkomsten. Eén van die partners die jou meer informatie kan geven is Bekkenbodem4All, zie bekkenbodem4all.nl//. Hopelijk heb ik je hiermee meer informatie kunnen geven. Heel veel sterkte. 
Hartelijke groeten,Ruben

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese