Handreiking: Zorg vanuit relaties vraagt visie op ondersteunen­de diensten

Geplaatst op 11 augustus 2020

Zorgmedewer­kers, naasten en bewoners optimaal helpen!

Organisaties die deelnemen aan de beweging ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties’ hebben veel aandacht voor wat cliënten, naasten en medewerkers echt belangrijk vinden. Een vraag die daarbij naar voren komt is hoe ondersteunende diensten (zoals keuken, schoonmaak, communicatie, personeelsbeleid) optimaal kunnen helpen. 13 organisaties startten een actie-onderzoek rondom die vraag en maakten een publicatie met tips. De vernieuwingsbeweging wordt ondersteund door LOC.

In de praktijk van de verpleeghuiszorg zien we dat vernieuwing vaak vormgegeven wordt vanuit (zorg)teams. Bijvoorbeeld zelfsturende, zelforganiserende, of zelfstandige teams. De rol van de ondersteunende diensten bij deze vernieuwing krijgt vaak veel minder of geen aandacht. Terwijl zij een belangrijke rol vervullen voor het welzijn van cliënten, naasten en medewerkers.

Halve verandering

  • Gevolg is dat de zorgteams zich onvoldoende in staat voelen om met de grotere vrijheden om te gaan. Zij hebben het gevoel in twee werelden te werken. Aan de ene kant de systeemwereld van de organisatie. Aan de andere kant de leefwereld van bewoners en naasten. Zij voelen zich onvoldoende geholpen door de ondersteunende diensten.
  • Er is sprake van een halve verandering. Zorgteams regelen en beslissen meer zelf. Maar een groot deel van de organisatie verandert niet. Dat belemmert zorgteams om daadwerkelijk meer zelf te beslissen. Met als gevolg dat de bewoner niet werkelijk centraal komt te staan.

Actie-onderzoek

13 zorgorganisaties werkten van 2018 tot en met 2019 mee aan het actie-onderzoek ondersteunende diensten. Zij zijn acht keer bij elkaar geweest. Tussendoor hebben zij in hun eigen organisatie gewerkt aan vernieuwing van de ondersteunende diensten. Zodat zij zorgteams, naasten en bewoners zo goed mogelijk kunnen helpen. Aan het einde zijn zij bij elkaar gaan kijken om te onderzoeken of die vernieuwing is gelukt. Er blijken mooie stappen te zijn gezet, en er is nog heel veel te doen.

“Dat vraagt om een fundamenteel andere manier van kijken binnen zorgorganisaties. En ook om meer invloed van bewoners, naasten en zorgmedewerkers. Leidinggevenden en ondersteunende diensten moeten daarbij helpend zijn.”

Handreiking

Jaap Peters (expert nieuw en Rijnlands organiseren van DeLimes) begeleidde het actie-onderzoek vanuit de theorie van nieuwe manieren van organiseren. In deze nieuwe handreiking uit de vernieuwingsbeweging geeft hij informatie, tips en inzichten. In de hoop dat dit mensen verder helpt bij het vernieuwen van de zorg.

Downloaden

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese