Ongevraagd advies klachtprocedures jeugdzorg

Geplaatst op 3 november 2021

In juli gingen cliëntenraden, jongeren en ouders in gesprek over klacht- en tuchtrecht in de jeugdzorg. Naar aanleiding van de gesprekken heeft LOC een format geschreven voor een ongevraagd advies om klachtprocedures binnen de eigen organisatie te verbeteren.

Ontoegankelijke procedures

In mei 2021 publiceerde het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) het rapport ‘Help, een klacht’, een praktijkonderzoek naar een betere klachtbehandeling voorcliënten en professionals in de jeugdbeschermingsketen. Sander Dekker (Minister voor Rechtsbescherming) gaf onlangs in antwoord op Kamervragen aan dat het huidige klachtensysteem niet altijd optimaal functioneert. Knelpunten zijn onder andere de ontoegankelijkheid van de te volgen procedures – met name ook voor jeugdigen. Ook de stapeling van klacht- en tuchtprocedures kan leiden tot onduidelijkheid bij ouders en jeugdigen en werkbelasting bij instellingen en professionals.

Klachtrecht opnieuw bekijken

In juli ontmoetten cliëntenraden in de jeugdzorg elkaar om over dit onderwerp in gesprek te gaan en te bedenken wat beter zou kunnen. Naar aanleiding van deze gesprekken hebben we een format voor een ongevraagd advies opgesteld. Dit format kun je als cliëntenraad gebruiken om er in je eigen organisatie voor te zorgen dat het klachtrecht opnieuw wordt bekeken – in samenspraak met jongeren en ouders. Zodat het toegankelijker wordt om een klacht uit te brengen. En dat deze ook op een goede manier worden opgepakt door de organisatie.

Format ongevraagd advies klachtprocedure

Het format voor het ongevraagd advies kun je hier downloaden:

Veel succes en neem vooral contact op met de Vraagbaak van LOC wanneer je een vraag hebt of we je ergens bij kunnen ondersteunen. Mail vraagbaak@loc.nl of bel op werkdagen tussen 9 uur en 17 uur met 030 284 32 00.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese