Online in contact, met ruimte voor een per­soonlij­ke begroeting

Geplaatst op 8 maart 2021

Stel je voor: je woont in een verpleeghuis en via de televisie in je eigen kamer of in de gemeenschappelijke woonkamer kijk je mee met een muzikaal optreden, dat speciaal voor jou wordt gespeeld. Of vanuit je stoel, via de televisie, doe je mee aan een uurtje bewegen. Waarbij de docent ook jou in beeld ziet en zegt: ‘Mevrouw Jansen, wat fijn dat u uw arm weer wat beter kunt bewegen vandaag.’ Ontmoetingen online, met als doel om echt te verbinden met elkaar, zoals je dat het liefst offline doet.

Persoonlijk

Margreet Melman is initiatiefneemster van Ontmoetingen Online. Al jaren zet ze kunst en cultuur in om mensen met elkaar te verbinden. Ze creëerde muzikale optredens en dans- en beweegprogramma’s. Ook veel in verpleeg- en verzorgingshuizen. Margreet: “Het gaat om podiumkunst, maar ik zie het meer als een instrument om mensen met elkaar in contact te brengen. Zodat de ontvanger zich gehoord en gezien voelt.” Sinds de uitbraak van het coronavirus is het niet meer mogelijk om op te treden in of bij woonlocaties van ouderen of mensen met een beperking. De Ontmoetingen Online maken het toch mogelijk om kunst en cultuur te ervaren. Margreet: “En natuurlijk kan dat door een musical te bekijken via de IPad, maar de Ontmoetingen Online zijn persoonlijker. Het is veilig en klein; maximaal 10 mensen of 5 huiskamers nemen deel. Ze kijken live mee via de televisie en de muzikant, danser, docent of verteller aan de andere kant van het scherm ziet de deelnemers. Zo is er ruimte voor een persoonlijke begroeting, voor het stellen van een vraag en voor het persoonlijk maken van het aanbod.”

Laagdrempelig

Mischa Eijkenboom woont in een aanleunwoning van Sevagram en is heel betrokken bij de Ontmoetingen Online. Zijn kennis van ICT én zijn ervaring binnen de cliëntenraad komen goed van pas. Mischa: “De Ontmoetingen Online zijn toegankelijk via de knop van je afstandsbediening. Dat is zo bekend voor met name ouderen en dat maakt het heel laagdrempelig. Ze hoeven niet te goochelen met een IPad of mobiele telefoon, maar nemen deel via hun welbekende televisiescherm.” Mischa zag met eigen ogen hoe belangrijk deze ontmoetingen voor mensen zijn. “Een bewoonster zei de hele week bijna niets, was erg teruggetrokken. Via de Ontmoetingen Online keek ze naar Duitse Schlager. Uit het niets fleurde ze op en zong ze mee. Dat was prachtig om te zien!”

Verschillende hoekjes

Ontmoetingen Online is eigenlijk een platform met verschillende hoekjes. Je kunt meekijken met muziek, dans of een bewegingsuurtje. Margreet: “Sommige zorgorganisaties hebben een vrijwilliger die in de ochtend een uurtje de krant voorleest via het platform. Bewoners kijken vanuit de huiskamer mee, via de televisie. Hun namen zijn bij de vrijwilliger bekend, zo ontstaat er ook een persoonlijk gesprek.” Zelf nam Margreet een IPad mee de natuur in om de eerste sneeuwklokjes te delen met de bewoners in een zorglocatie. “Ze vonden het heerlijk om ‘live’ mee te kijken wat er buiten te zien is.” Ook kan je via Ontmoetingen Online videobellen met familie of vrienden, wederom via de televisie. Margreet: “Met één druk op de knop kunnen bewoners zo het gezicht van hun geliefde zien en even een momentje kletsen. Bewoners die zelf niet meer zo makkelijk praten, kijken soms mee met een gesprek tussen hun kinderen, zo voelen ze toch dat ze er bij zijn.”

In verbinding

Margreet vertelt een ontroerend verhaal van bewoonster Rosa. Door corona zag ze bijna niemand en zat ze veelal in haar joggingpak op de bank. Maar door de Ontmoetingen Online is ze een paar keer per week weer in contact met anderen. Margreet: “Ze kleedt zich hiervoor mooi aan en doet haar parelketting om. Natuurlijk gaat fysiek contact boven alles, maar je ziet dat mensen ook opfleuren door online met elkaar in verbinding te staan.” 

Meer lezen

  • Meer over de Ontmoetingen Online lees je op hun website
  • Hier bekijk je een filmpje over de Ontmoetingen Online
  • De Ontmoetingen Online zijn genomineerd voor de Zorginnovatieprijs 2021. Je kunt t/m 10 maart stemmen op de genomineerden via deze link.
Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese