Stop bezuinigin­gen in de ouderen­zorg

Geplaatst op 3 augustus 2023

Steeds meer (centrale) cliëntenraden melden dat zij zich grote zorgen maken over de aangekondigde bezuinigingen in de ouderenzorg.  Daarom hebben LOC Waardevolle zorg en Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg (NCZ) samen een brief gestuurd aan demissionair minister Helder van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

In deze brief doen NCZ en LOC namens aangesloten cliëntenraden ouderenzorg de dringende oproep om de geplande bezuinigingen terug te draaien. En in plaats daarvan de dialoog aan te gaan hoe de zorgorganisaties optimaal kunnen werken aan de gewenste vernieuwing.

Update

LOC en NCZ zijn uitgenodigd bij de NZa en het ministerie van VWS om over de bezuinigingen te praten.

Cliëntenraden Midden- en West-Brabant

Ook cliëntenraden van zorgorganisaties in Midden- en West-Brabant hebben de handen ineen geslagen om middels een brief aan het ministerie van VWS en de NZa hun zorgen te uiten over de bezuinigingen:


“Goede zorg en ondersteuning aan cliënten, zowel zelfstandig wonend als woonachtig in de woonzorgcentra, mag niet in het gedrang komen. Hier ligt onze zorg!

Zorgorganisaties kunnen met de gestelde tarieven niet de continuiteit en capaciteit van de zorg borgen. Hierdoor stagneert de transformatie – innoveren is niet meer voldoende mogelijk – en nemen de wachtlijsten en de druk op het nu al overvraagd personeel toe.”

Lees hieronder de hele brief.

Cliëntenraden Noord-Nederland en Twente

In juni van dit jaar stuurden 27 Noordelijke ouderenzorgorganisaties een brief aan het ministerie van VWS en de NZa over de tarieven voor ouderenzorg. Inmiddels hebben ook de (centrale) cliëntenraden van deze 27 organisaties én van 10 zorgorganisaties uit Twente een brief gestuurd om het belang van voldoende geld voor de ouderenzorg te onderschrijven.

Landelijke actiedag ouderenzorg

Op 5 september verzamelden ongeveer 1000 medewerkers van ouderenzorgorganisaties, mantelzorgers, cliëntenraadsleden en vrijwilligers zich in Den Haag voor de landelijke actie: Geef de ouderenzorg zuurstof! Mariëlle Cuijpers, belangenbehartiger LOC Waardevolle zorg: “Er is rust nodig in de ouderenzorg. Rust rondom geld. Stop de stapeling van de bezuinigingen in de zorg!”

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (5)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Æ.van der Beek 2 maanden geleden

Vernieuwing in de zorg, natuurlijk, blijf bij de tijd en de zorg, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Het is de omgekeerde wereld. Vernieuwen en bezuinigen!!!!

Reageer op dit bericht
Peter Smeets 2 maanden geleden

Peter Smeets.
De brief die u gestuurd heeft naar minister Helder kan niet worden geopend.
Dan over de bezuinigingen.
Bij Vivantes hebben ze het helemaal verzonnen. Bezuinigen op het eten. Zelfs zonder overleg met de bewoners, mantelzorgers en cliëntenraad. 
Het is een groot schandaal hoe de regeringen en management met onze ouderen omgaat. 

Reageer op dit bericht
Simon Quist 2 maanden geleden

Dat het goedkoper moet is mij wel duidelijk maar het kan niet zo zijn dat we de uitgaven wat betreft ouderen hulpmiddelen op nul zetten , keihard nodig hebben …..niet elke oudere kapitaal krachtig is om deze te kunnen betalen maar laten aanmodderen ? Wel zal beoordeeld moeten worden of deze ouderen zijn of haar verzieningen echt nodig heeft , beoordeeld zal moeten worden door een onafhankelijke geen sigaar uit eigen doos mag zijn.We zullen aan de slag moeten , om een tegen geluid lokaal en / of landelijk geluid te laten horen ouderen niet aan hun lot mogen overlaten iedereen nu of later treft 💪

Reageer op dit bericht
Claire LaHeij-Klijn 2 maanden geleden

Vechten tegen de bierkaai, maar als niemand iets doet gebeurt er ook niets. Ik ben zelf zeer verbijsterd over de invloed van de Raad van Toezicht. Het zijn vaak mensen die gestudeerd hebben maar dat wil niet zeggen dat je de wijsheid in pacht hebt. In Purmerend wordt een zeer capabele bestuurder gewoon afgeserveerd. We zijn een heel eind op weg om het samen te doen en daar hebben we iedereen bij nodig. Groet Claire

Reageer op dit bericht
Simon Quist 2 maanden geleden

Managers bezuinigen alles kapot , om er zelf beter van te worden kotsbeu van hun wordt. Ze opereren vaak zonder medische achtergrond , de gevolgen op langer termijn niet zien een draai in hun straatje wil voorstellen. Zie investeren in preventie , de veel hogere kosten later LAGER houd wel moeten aantonen , aan de medici vraag deze te publiceren in bladen die gelezen worden door de besluitmakers uw invloed op beleid kan maken NU in actie moeten komen. 

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese