Partijen presen­teren gezamen­lijk Stip op de horizon COVID-19 in de zorg thuis 

Geplaatst op 4 juli 2022

In navolging op de ‘Stip op de horizon COVID-19 in de langdurige zorg’ hebben acht partijen uit de zorg thuis, waaronder LOC Waardevolle zorg, afgelopen week een ‘Stip op de horizon COVID-19 in de zorg thuis’ aangeboden aan het ministerie van VWS, het RIVM en de GGD-en. We beschrijven hierin hoe wij COVID-19 in de toekomst een plek willen geven in de zorg thuis, wat we hier zelf aan willen doen en wat er nodig is van het ministerie van VWS, het RIVM en de GGD-en.  

ActiZ, Alzheimer Nederland, LOC Waardevolle zorg, MantelzorgNL, Patiëntenfederatie Nederland, VGN, V&VN en Zorgthuisnl zijn de initiatiefnemers van dit document. Samen geven we aan dat het in de zorg thuis belangrijk is dat COVID-19 een plek krijgt in de reguliere processen zodat men goed voorbereid is bij eventuele nieuwe besmettingen.  

Stip op de horizon zorg thuis

De Stip op de horizon bevat de volgende uitgangspunten: 

1. COVID-19 maakt, net als andere virussen, onderdeel uit van de zorgverlening binnen de zorg thuis.  

Zorg wordt adequaat geleverd met balans tussen waarborging van de veiligheid en oog  voor het welbevinden van cliënten en professionals.  

2. De professional levert de zorg in nauwe afstemming met de cliënt en het netwerk. 

Ten aanzien van COVID-19 is helder wat de client belangrijk vindt om kwaliteit van leven te  kunnen behouden. Er is inzicht in het betrokken netwerk en de draagkracht hiervan, ook in  periodes van minder beschikbare professionele zorg of bij uitval van een steunend netwerk.  Er is intensieve samenwerking tussen betrokken professionals.  

3. Professionals kunnen vanuit hun deskundigheid veilig en met plezier hun werk doen. 

Daarbij is ook oog voor de mogelijke gezondheidsrisico’s die zij lopen. Professionals en  mantelzorgers hebben vroegtijdig in voldoende mate beschikking over en kennis van het  gebruik van PBM om de zorg verantwoord te kunnen leveren.  

4. Zorgorganisaties hebben een duidelijke visie met draagvlak onder alle  betrokkenen en ruimte voor individuele afwegingen.  

Zij zoeken hierbij een optimale verhouding tussen het welbevinden van cliënten en  professionals en de veiligheid in relatie tot (virus)uitbraken. Er wordt zoveel als mogelijk  gewerkt met standaard beleid voor alle virussen die een uitbraak tot gevolg kunnen  hebben.  

Het hele document kun je hier lezen: Stip op de horizon in de zorg thuis

Wat is er nodig?  

LOC Waardevolle zorg en andere partijen zullen zich inzetten om deze stip op de horizon te bereiken. De partijen benadrukken ook dat wij dit niet alleen kunnen doen, maar ook de het ministerie van VWS, het RIVM en de GGD-en nodig hebben. Hierover gaan we graag in gesprek.

Meer informatie

Download artikel als PDF

Praat mee! (3)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

thea van Geleen moers 1 jaar geleden

Wat kan je verwachten als je Corona gehad heb een paar ingrepen heb moeten ondergaan door het vaccin met je hart.

Reageer op dit bericht
willeke krijgsheld 1 jaar geleden

Dag Thea, dat klinkt als een vervelende nasleep.. om in te schatten wat je kunt verwachten denk ik dat je het beste in gesprek kunt gaan met je behandelend arts, of loop je daar tegen muren aan? Veel sterkte in ieder geval. Hartelijke groet Willeke

Reageer op dit bericht

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese