Patiëntvertrouwensper­sonen voor de rechten van mensen

Geplaatst op 10 juni 2022

Patiëntenvertrouwenspersonen geven advies en bijstand wanneer mensen te maken krijgen met verplichte geestelijke gezondheidszorg. Patiëntenvertrouwenspersonen merken op dat de rechtsbescherming van cliënten beter kan. Als cliëntenraad is het goed om contact te onderhouden met de patiëntenvertrouwenspersoon.

Patiëntenvertrouwenspersoon voor de rechten van cliënten

Met de komst van de Wet verplichte ggz (Wvggz) werd de rechtspositie versterkt van mensen die geestelijke gezondheidszorg ontvangen. Daarnaast hebben zij recht op advies en bijstand van een patiëntenvertrouwenspersoon (pvp) wanneer zij te maken krijgen met verplichte zorg. Stichting PVP waarborgt de uitvoering van de wettelijke opdracht van de patiëntenvertrouwenspersoon. 

In het tweede jaar na de invoering van de Wvggz merken patiëntvertrouwenspersonen en dat de instrumenten voor de rechtsbescherming van cliënten, zoals bedoeld door de wetgever, in de praktijk nog niet ten volle worden benut. Zo worden cliënten niet altijd goed en ook niet tijdig geïnformeerd over het recht op ondersteuning door een patiëntvertrouwenspersoon. Ook is het verschil tussen dwang en drang niet altijd duidelijk, waardoor soms ten onrechte de regels voor het (mogen) geven van verplichte zorg niet worden gevolgd. 

Lees het jaarverslag over 2021 van de stichting PVP.

Patientenvertrouwenspersoon en de rol van de cliëntenraad

Cliëntenraden kunnen regelmatig overleg hebben met de patiëntenvertrouwenspersoon, onder andere naar aanleiding van de halfjaarlijkse rapportages van de patiëntenvertrouwenspersoon. Cliëntenraden kunnen advies vragen aan patiëntenvertrouwenspersoon als het gaat om onderwerpen die raken aan patiëntenrechten zoals huisregels en protocol gedwongen ontslag. Als cliëntenraad kun je bij de zorgorganisatie aandacht vragen voor de bekendheid van de patiëntvertrouwenspersoon onder cliënten. Ook kunnen cliëntenraden samen met de patientvertrouwenspersonen voorlichting geven aan cliënten over hun rechten.

Meer weten?

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijeenkomsten

Meer

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese