Portretten medezeg­genschap in de jeugdzorg | Nathalie en Ine

Geplaatst op 29 oktober 2021

Binnen de jeugdzorg bestaat nog niet zo’n sterke cultuur van medezeggenschap als in andere sectoren in de zorg. Toch zetten vele mensen zich dagelijks in om ouders en jongeren te ondersteunen. Zodat iedereen het leven kan leiden dat bij hen past. En LOC helpt cliëntenraadsleden, vrijwilligers en professionals om dit fundament voor medezeggenschap te creëren.

De praktijk in beeld

De praktijk van medezeggenschap is mooi en verdient het om gezien en gehoord te worden. Daarom hebben we een aantal portretten gemaakt van verschillende mensen uit de jeugdhulp en jeugdbescherming. Om inzicht te geven in hun drijfveren en om te laten zien hoe waardevol het werk is. Maar ook zodat het duidelijk wordt dat iedereen zijn steentje bij kan dragen. Vandaag doen Nathalie en Ine hun verhaal. Twee vrouwen die elkaar ontmoet hebben in de vrouwenopvang en hun ervaringen nu inzetten bij het opstarten van de cliëntenraad. ”Op het moment dat je over beleid praat en niet het cliëntperspectief meeneemt, heb je niet het complete verhaal.”

Desjo

We begonnen de serie met Desjo. Hij legt onder andere uit wat hem drijft in zijn werk voor andere jongeren met ervaringen in de jeugdzorg. En waarom ervaringsdeskundigheid zo enorm belangrijk is. “Als je snel ergens wil komen moet je alleen gaan. Als je ver wil komen, moet je het samen doen. Dus gebruik je stem.”

Judith en Jessica

Daarna volgden Judith en Jessica, die oproepen om vooral je stem te laten horen. ”Zelfs als je het vertrouwen in de jeugdzorg bent verloren, doet je stem er nog toe in het kader van medezeggenschap”.

Ingrid

Als derde deed Ingrid haar verhaal. Ze vertelt onder andere over wat zij en haar kinderen hebben meegemaakt. En wat dit betekent voor de manier waarop ze zich voor lotgenoten inzet via het werk in de cliëntenraad.

Meer weten?

  • Heb je vragen over hoe LOC kan ondersteunen bij de medezeggenschap in jouw organisatie? Neem telefonisch contact op de met de Vraagbaak via 030-2843200 of mail vraagbaak@loc.nl
  • Deel je voorbeelden en ervaringsverhalen via dit platform: praat ook mee.
Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Op maandag 1 april (2e Paasdag) is LOC gesloten.

Deelnemers platform

Meer bekijken

Nieuwsbrief

  • * Heb je onze nieuwsbrief eerder ontvangen en je afgemeld? Meld je dan aan via webmaster@loc.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese